Hitelezhetünk az államnak, a banki kamatoknál jobb hozammal


-A A+

Minimum 5 ezer lejért vagy ezer euróért lehet jegyezni állampapírokat.

Magánszemélyek jegyezhetik az állampapírokat, melyeket hétfőn dobott piacra a pénzügyminisztérium. A Fidelis nevű kötvények névértéke 100 lej, illetve 100 euró. A lej alapúak között 1, illetve 3 év futamidejűek vannak, előbbiek éves kamata 3,5, utóbbiaké 4 százalék. Az euró alapúak futamideje 5 év, éves kamata 1,85 százalék.

Ez azt jelenti, hogy aki 5 ezer lej értékű, három éves futamidejű kötvényeket vesz, azok 2023 december 4-én 5600 lejt kapnak majd vissza az államtól. Ezer eurós befektetés esetén 2025 december 4-én 1092,5 euró kerül az illető számlájára.

A lej alapú kötvények esetében a minimális lekötési összeg 5 ezer, az euró alapúak esetében ezer. A Fidelis állampapírok vásárlói jobban járhatnak, mintha bankban tartanák a pénzüket. Jelenleg a lej alapú betétekre, egy éves lekötés esetén a bankok évi 2,5 és 4 százalék közti kamatot fizetnek, hároméves futamidő estén pedig a kamat 2,8 és 4,4 százalék között változik, hitelintézettől függően.

Vannak tehát bankok, melyek magasabb kamatot kínálnak, mint a kormány, azonban az állampapíroknak van egy nagy előnyük a bankbetétekkel szemben: el lehet majd adni őket a tőzsdén, esetleg a drágábban, mint amennyibe kerültek. Erre természetesen semmiféle garancia nincs, a gazdasági vagy a politikai helyzet nagyon kedvezőtlen alakulása esetén megtörténhet, hogy az állampapírok tőzsdei értéke a névérték alá esik. Az állam természetesen ebben az esetben is visszavásárolja a kötvényeket, hacsak nem következik be valami egészen extrém, előre nem látható esemény, például államcsőd.

Tőzsdén el lehet adni őket

A nyár folyamán már volt egy állampapír kibocsátás, azokat szintén bevezették a tőzsdére, s nőtt is az értékük, befektetési alapok vásárolták őket. A lakosság 2 milliárd lej körüli összegért jegyzett állampapírokat, vagyis ennyi pénzt adott kölcsön az államnak. A jegyzés utolsó napján valaki 400 millió lejért vásárolt kötvényeket.

Az euró alapú kötvényekkel a befektetők akkor is jobban járnak, mintha bankban tartanák a valutájukat, ha nem akarnak a tőzsdén kereskedni velük. A pénzintézetek maximálisan 1 százalékos éves kamatot kínálnak, aminél az állampapírok hozama lényegesen nagyobb.

Az állampapírok kamata jelenleg adómentes jövedelemnek minősül, azonban nincs garancia arra, hogy ez a futamidő lejárta előtt nem fog változni. Az állampapírokat november 27-ig lehet jegyezni a Transilvania Banknál, a BRD-nél, a BCR-nél, valamint bizonyos brókercégeknél.

(Nyitókép: mfinante.gov.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X