Román népviseletes csoport tiltakozott Székely Csaba sepsiszentgyörgyi ősbemutatója ellen


-A A+

Brassói rendszámú buszokkal érkező, román népviseletbe öltözött emberek kifogásolták szombat este a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház előcsarnokában azt, hogy Székely Csaba drámáját mutatja be a román társulat a centenáriumon.

A megmozdulás szószólója a magyar drámaírót idézve kifogásolta, hogy a román történelmet megszentségtelenítik "a románok hazájában". Azonban ígéretet tett arra, hogy az "inkulturális" rendezvény kezdete előtt a csoport visszavonul.

A tiltakozók zászlókkal érkeztek, hazafias dalokat énekeltek. A színház igazgatónője a rendőrség segítségét kérte a nyugalom helyreállítására és az előadás háborítatlan lejátszására. A diverziókeltőkhöz szóló Anna Maria Popa arra kérte őket, ne keltsenek gyűlöletet a két közösség között, amely megpróbál békésen együttélni.

Előadáskezdéskor a hangoskodó csoport még az előtérben volt, a közönség a hátsó ajtón ment a színházterembe. A bemutató végül zavartalanul elkezdődött.

A Nem kimondottan 1918 (Nu chiar 1918) című dráma színrevitele román-magyar koprodukció, az előadást Cristian Ban rendezte. Bár a centenárium égisze alatt jött létre, kivitelezését pedig a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztérium is támogatta, nem került fel az évforduló hivatalos ünnepségei közé a Kovászna Megyei Prefektusi Hivatal lajstromára.

Az ősbemutató előtt ugyanis a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasa blogger panaszt tett az előadás ellen azt nehezményezve, hogy a színház magyar drámaíró művét tűzte műsorára a Nagy Egyesülés századik évfordulóján. 








EZT OLVASTA MÁR?

X