A létező szakmák fele eltűnhet 2033-ra


-A A+

Kucséber, pintér, paszományos – talán mindenkinek nem ugrik be rögtön, hogy milyen szakmák is voltak ezek valaha. Meglehet, 2033-ban a postás, a recepciós vagy a fodrász hangzik majd ennyire furán. Az Oxford Egyetem egy kutatása szerint ugyanis 2033-ra a technológiai fejlődés miatt az ember által végzett szakmáknak majdnem a fele (45 százaléka) tűnik majd el. A tudósok szerint első lépésben a logisztikusok, adminisztrátorok, telemarketingesek, ügyintézők és hasonló munkakörök szerepét egy az egyben átveszik a komputerprogramok.

Aztán pedig már mesterséges intelligenciával megáldott szerkezetek veszik át a mérnökök, tudósok és hasonlók helyét. De miközben már virtuális mérnökök tervezik a jövő épületeit, a tanulmány szerint hús-vér esküvőszervezőkre még szükség lesz, mivel a menyasszonyok szerteágazó kívánságait egy gép képtelen lenne követni...

https://www.youtube.com/watch?v=GBmEXNonWAU&feature=player_embedded

A bélyegről és a képeslapról majd csak a kommunikációtörténeti kiállításokon emlékeznek meg 2033-ban. Az ilyen filmcímeket pedig, mint például A postás mindig kétszer csenget, addigra senki nem fogja érteni. Postás Józsi videoklipjeit pedig iskolásoknak mutogatják majd, legyen valami halvány elképzelésük, mit is csináltak ennek az ősi szakmának a képviselői.

Addigra el lehet felejteni az ügyfélszolgálaton való kiabálást, mert nem lesz kivel kiabálni, legalábbis a virtuális ügyintézőnket nem nagyon fogja érdekelni. A szőke, csinos – a valóságban nem létező – ügyfélszolgálatos Eliza már munkába állt: Chetan Dube, egy szoftvercég igazgatója fejlesztette ki Elizát, akivel nehéz lenne versenyre kelni, ugyanis napi 67 ezer telefonhívást tud fogadni, miközben válaszol e-mailekre, és egyéb irodai teendőket is ellát. Titkárnőnek is tökéletes, és így végre megszűnhet egy klasszikus klisé: a titkárnő és a főnök titkos viszonya.

A recepciós is helyettesíthető lesz – Győr környékén már létezik olyan motel, ahol néhány gombnyomás és pénzbedobás után szabad szobát kapunk éjszakára anélkül, hogy egy árva lélekkel is szót váltottunk volna.

A robotpincérek egy kínai étteremben már aktívan dolgoznak, és egyre több helyen átvehetik a munkapiacon a hús-vér pincérek helyét. Persze kérdés az is, hogy a vendégek mennyire akarnak megbarátkozni a csinos pincérnők és helyes pincérek kedvességének hiányával, bár az biztos, hogy az udvariatlanságok és az elejtett tányérok száma csökkeni fog.

A női társadalomról is nehéz elképzelni, hogy lemondana a fodrászokról, hisz a szalonba betérő hölgyek nem csak új frizurára, hanem jó beszélgetésre is vágynak a hajszobrászukkal, aki gyakran egy személyben a pszichológusuk is. Az oxfordi kutatás szerint mégis eléggé meggyőző lesz idővel például a hajmosó-automata, amely hiába nem tud beszélni, 24 gyengéd ujjal masszírozza a fejet egyszerre.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X