Amirõl a ma szól

  • A Magyar Szórvány Napját tartották Brassóban

    Megkerülhetetlennek kell lennie a magyar érdekképviseletnek a bukaresti parlamentben ahhoz, hogy a magyarság népességarányosan jusson költségvetési forrásokhoz és támogathassa szórványintézményeit - hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtökön a Magyar Szórvány Napja alkalmából rendezett brassói konferencián.
  • Továbbra is az Ikea svéd tulajdonosa a leggazdagabb svájci

    Továbbra is egy svéd a leggazdagabb svájci, nevezetesen Ingvar Kamprad, az Ikea bútoróriás tulajdonosa. Nettó vagyonát 39 milliárd svájci frankra becsüli a Bilan című svájci magazin.
  • Kiss Tamás szerint reális az RMDSZ öt százaléka

    Reálisnak tartja az urnazárás utáni exit pollok által az RMDSZ-nek jósolt öt százalékos választási eredményt Kiss Tamás. „Ez az eredmény következtethető ki a magyarok becsült részvételi arányából is" – mondta a maszol.ro-nak vasárnap este a szociológus.
  • Huszonegyedszer adták át a Látó-nívódíjakat

    Szombaton átadta nívódíjait a Bernády Házban a Látó szépirodalmi folyóirat. A pályakezdőknek járó debüt-díjat Korpa Tamásnak, a próza-nívódíjat Király Kinga Júliának, az esszéért járó díjat Kántor Lajosnak és a vers kategóriában odaítélt díjat Balla Zsófiának adták át az irodalmi est keretében.
  • Kelemen: kiegészítik egymást az RMDSZ és az SZNT tervezetei

    Kiegészítik egymást az RMDSZ és az Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tervezetei az európai polgári kezdeményezés tárgyában – jelentettek ki pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. A szövetségi elnököt az Izsák Balázs SZNT-elnökkel tartott csütörtöki találkozójáról kérdezték az újságírók.
  • Kedvezményes színházjegyek nőnapra

    Március 9-én a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput társulata és a Nagyváradi
    Filharmónia kedvezményes jegyekkel kedvesekedik a hölgyeknek.
  • Hamisítatlan ír történetet mutat be a Harag György Társulat

    A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2012-2013-as színházi évad ötödik nagyszínpadi bemutatójaként John Millington Synge A nyugati világ bajnoka című művét tűzi műsorára.
  • Gurul a rádió: kulturális és technikai szakadékokra derült fény Berlinben

    A hétvégén Berlinben jártak a Marosvásárhelyi Rádió magyar, román és német szerkesztőségének munkatársai, hogy részt vegyenek azon a Prix Europe elnevezésű versenyen, amelyet az elektornikus média számára szerveztek meg, és amelyet a televíziós, rádiós és online sajtóorgánumok pályázhattak meg, külön kategóriákban.
  • Kovács: az RMDSZ biztos bent lesz a parlamentben

    Kovács Péter főtitkár értékelése szerint a vasárnap este közölt exit poll felmérések azt mutatják, hogy az RMDSZ „így vagy úgy", de ott lesz a parlamentben. „Ezt már senki sem kérdőjelezheti meg" – jelentette ki.
  • Obama is megsiratta a lemészárolt gyerekeket

    Elnökségének legnehezebb napja volt a pénteki iskolai ámokfutás átélése - mondta vasárnap este Barack Obama amerikai elnök. A politikus közölte: az amerikai gyerekek nincsenek biztonságban, de ő nem törődik bele ebbe.
  • Hatos Gábor átvette olimpiai bronzérmét

    A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt vasárnap a győri Városházán átadta a birkózó Hatos Gábornak az idei, londoni ötkarikás játékok szabadfogású 74 kilogrammos kategóriájának bronzérmét. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) még novemberben ítélte Hatos Gábornak a bronzot, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingvétség miatt utólag kizárta az üzbég Szoszlan Tyigijevet, aki a kategória helyosztóján legyőzte Hatost.
  • Atomtengeralattjáróval ütközött egy halászbárka

    Az amerikai haditengerészet egyik atommeghajtású tengeralattjárója csütörtökön a Hormuzi-szorosnál összeütközött egy hajóval, feltehetően egy halászbárkával, közölte a Bahreinben állomásozó amerikai flotta. Senkinek nem esett baja, de megsérült a tengeralattjáró egyik periszkópja. A Los Angeles-osztályba tartozó, Jacksonville nevű atom-tengeralattjáróban más kár nem esett, ép maradt a reaktora és a hajtóműve is.
  • Románok szervezték az évszázad műkincsrablását

    Három román gyanúsítottja van az évszázad műkincs-rablásának, amelyet 2012. október közepén követtek el a hollandiai Rotterdam Kunsthal múzeumában. Kedd este sikerült elfogni Bukarestben a három román állampolgárt, akik egyebek mellett Picasso, Matisse, Monet és Gauguin nagy értékű festményeit rabolták el a múzeum gyűjteményéből.
  • Veszprémi főhajtás a 4 éve meggyilkolt Marian Cozma előtt

    A négy évvel ezelőtt meggyilkolt Marian Cozmára, az MKB Veszprém román kézilabdázójára emlékeztek pénteken. Szombaton a HCM Konstanca elleni BL-mérkőzésen a szurkolók is emléket állítanak a nagyon népszerű Madárkának.
  • Menedékhelyek - fotókiállítás a marosvásárhelyi színházban

    Március 16-án, szombaton 18.00 órakor MENEDÉKHELYEK címmel fotókiállítás nyílik a Nemzeti Színház előcsarnokában, a Tompa Miklós Társulat Mélyben (Éjjeli menedékhely) című produkciójának bemutatója alkalmából.
  • Videanu és Ariton vitte csődbe a Hidroelectricát?

    Összesen 440 millió lej veszteséget könyvelt el 2009-2011 között a jelenleg csődeljárás alatt lévő állami óriásvállalat, a Hidroelectrica. Ennek oka, hogy a cég olcsón kínált és drágán vásárolt elektromos energiát – derül ki a miniszterelnök ellenőrző testületének csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből.