Amirõl a ma szól

  • A magyarságot sértette a Román Tudományos Akadémia

    Figyelmeztetésben részesítette a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács a Román Tudományos Akadémiát két tanulmány miatt, amely sértő megállapításokat tartalmaz a magyarságról - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

  • Brutálisan nagyok a bérkülönbségek Szeben és Hargita megye között

    Szeben megyében 2540 lej volt a bruttó átlagbér májusban, ezzel szemben a szintén a Közép-régióhoz tartozó Hargita megyében mindössze 1519 lej volt a bruttó átlagfizetés – idézte szerdán az Agerpres a Fehér megyei regionális statisztikai intézet adatait.

  • Kocsis Dávid humorista néha felkacag álmában

    A Félsziget Fesztivál stand up comedy programrácsának vendége volt Kocsis Dávid, az idei, a 10. Erdélyi Humorfesztivál győztese is, aki személyes történetekkel szórakoztatta a közönséget, majd elárulta a maszol.ro-nak: a tanci és az évfolyamtárs egy-egy sztorija kitalált, a nagymamája viszont tudja, miket mesél róla, és szereti is.

  • Magyar orvosképzés Erdélyben – merre tovább?

    Az erdélyi magyar orvosképzés volt a témája a Tusványosi fesztivál első napján a MISZSZ-sátor rendezvényének, ahol Szabó Béla professzor, tagozatvezető, Tubák Nimród, a Magyar Diákszövetség elnöke, Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, szakmabeli és Brassai Attila professzor mint moderátor vázolta fel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem jelenlegi, pontosabban a magyar nyelvű orvosképzés helyzetét.

  • Mintegy háromezer minisztériumi alkalmazottat menesztenek

    Csaknem háromezer alkalmazottját bocsátja el a román központi államapparátus - jelentette ki szerdán Victor Ponta miniszterelnök.

     
  • Törőcsik Mari és Ónodi Eszter is játszik egy most készülő magyar filmben

    Július 27-től 40 napig forog a Swing című zenés komédia Balaton környékén és Budapesten; Fazekas Csaba rendező-forgatókönyvíró filmjében a főszerepeket Törőcsik Mari, Csákányi Eszter, Ónodi Eszter, Törőcsik Franciska játssza.

  • Felborult egy román kisbusz Angliában, hárman megsérültek

    Felborult egy román turistákat szállító autóbusz szerdán egy brit autópályán, Old Basing közelében. A balesetnek három súlyos sebesültje van, akiket a southamptoni kórházban kezelnek.

  • Magyar sikerre hajt a bajnok Vettel

    Pályafutása során még egyszer sem sikerült nyernie a Hungaroringen a Forma-1-es világbajnoki címvédő Sebastian Vettelnek, aki a hétvégi Magyar Nagydíjon karrierje első mogyoródi sikerére készül, amivel az összetettben is növelné előnyét.

  • Vasúti privatizáció: az államfőhöz passzolja a felelősséget Ponta

    Az államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanácshoz (CSAT) passzolja a CFR Marfă privatizációjával kapcsolatos döntés felelősségét a miniszterelnök.

  • Megnyílt Moszkvában az első Paprika bolt

    Magyar élelmiszereket árusító bolt nyílt szerdán Moszkvában Paprika néven, a tervek szerint egy éven belül 10-15 üzletből álló hálózat jön létre Oroszországban - mondta el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek az átadás után telefonon.

  • Vizes vb: kikapott Szerbiától a Benedek-csapat

    Kikapott a barcelonai vizes világbajnokságon a magyar férfi vízilabda-válogatott: Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese három góllal maradt alul a szerbekkel szemben a szerdai csoportmeccsen.

  • Játéktér: nyári olvasmány két évad között, színházimádóknak

    Tokai Andrea és Balázs Attila látható a Játéktér színházi folyóirat nyári számának borítóján. A fotó a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkciójának, a Parasztoperának egyik kulcsjelenetét örökíti meg, nevezetesen azt, amikor az Anya és az Apa gyilkosságra vetemednek, az áldozat pedig nem más, mint saját elsőszülött fiúgyermekük.

  • Még az idén két új irodát nyit a Kárpát Régió Üzleti Hálózat

    Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben nyitja meg még az idén két új irodáját a Kárpát Régió Üzleti Hálózat (KRÜH) – jelentette be Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerdán, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban.

  • Tüntetni hívta az embereket az egyiptomi vezérkari főnök

    A hadsereg melletti szimpátiatüntetésekre szólított fel Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnök szerdán. A tábornok így akar felhatalmazást kérni a néptől, hogy felvegye a harcot a Mohammed Murszi elnök július 3-ai megbuktatása óta dúló "erőszakkal és terrorizmussal" – mondta.

  • Az EBESZ ellenzi az internetes tartalmak automatikus szűrését

    Az internetes tartalmak automatikus szűrése gyermekvédelmi céllal nem lenne hatékony és visszaélésre adhat alkalmat - vélekedett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője a brit kormány elmúlt hétvégén bejelentett szándékáról.

  • Felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodáját

    Felgyújtották szerda hajnalban Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség beregszászi járási és városi szervezeteinek irodáját, amelyet nemrég bezártak. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően az épületben nem keletkezett jelentősebb kár.

  • Félsziget: a fesztiváligazgató megtörte a csendet

    „Azt semmiképp nem könyveljük el sikernek, hogy kevesebben voltak a fesztiválon. Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy nem volt egy rossz hangulatú rendezvény” – jelentette ki a Transindexnek a Félsziget Fesztivál fesztiváligazgatója. Bodor László terjedelmes interjúban vonta meg az idén Kolozsvárra költöztetett rendezvény mérlegét.

  • „Beszívózva” ajánlott az Arsenal 40 millió fontot Luis Suárezért?

    A Premier League-ben szereplő, a nyári átigazolási szezonban Luis Suárez megtartásáért foggal-körömmel harcoló Liverpool tulajdonosa, John W. Henry nem tudta komolyan venni az Arsenal legutóbbi ajánlatát az elvágyódó uruguayi csatárért. Henry Twitterre írt – iróniát sem nélkülöző – bejegyzésében azt feltételezte, az „ágyúsok" vezetői tudatmódosítót szívtak, mielőtt megkeresték a klubot 40 millió (plusz egy) fontot tartalmazó kivásárlási tervükkel.