Amirõl a ma szól

  • A magyarok győzelemmel, a románok vereséggel kezdtek

    Magabiztos, 8 gólos győzelemmel kezdte meg szereplését a barcelonai vizes világbajnokságon a magyar férfi vízilabda-válogatott: Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese a várakozásnak megfelelően simán, 13-5-re verte a kínai csapatot. A román csapat 10-6-re kapott ki a címvédő olaszoktól.

  • Augusztus 23-án dönt az államfő Ovidiu Silaghi kinevezéséről

    Traian Băsescu hétfőn este hivatalosan felkérte Victor Ponta kormányfőt, töltse be ideiglenesen a szállításügyi miniszteri tisztséget mindaddig, amíg nem zárul le a román állami vasút teherszállító részlegének (CFR Marfă) a privatizációja.

  • Edward Snowden szerdára már szabad lehet

    Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori munkatársa szerdára várja azokat az engedélyeket, melyek segítségével egy hónap után végre elhagyhatja a moszkvai reptér tranzitváróját – idézte Edward Snowden Reutersnek nyilatkozó oroszországi ügyvédjét hétfőn az Index.

  • Prefektusi ultimátum a „törvénytelen” zászlók eltávolítására

    Körlevélben szólította fel hétfőn Adrian Jean Andrei, a székelyföldi Hargita megye prefektusa a helyi polgármestereket, hogy három napon belül távolítsanak el a polgármesteri hivatalokról minden "törvénytelen" zászlót.

  • Túljelentkezés a BBTE magyar nyelvű képzéseire

    Hétfő délig 1269-en iratkoztak be felvételire a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen a magyar nyelvű képzés számára fenntartott 1067 helyre – tájékoztatta lapunkat Soós Anna.

  • Öt százalékkal csökken augusztustól a villany ára

    Augusztustól 5 százalékkal olcsóbb lesz a villamos energia - közölte Marius Vladu, a országos energiaár-szabályozó hatóság parlamenti kapcsolatokért felelős igazgatója hétfőn.

  • Török Zsolt után Varga Csaba is 8000 méter fölött

    Erőss Zsolt mosolyoghat a Kancsendzöngáról: alig három nappal azután, hogy az aradi Török Zsolt és csapata meghódította a 8125 méteres Nanga Parbatot újabb erdélyi magyar hegymászó mászott meg egy 8000 méter fölötti csúcsot: a 4bakancs.com szakportál szerint a nagyváradi Varga Csaba vasárnap felért a 8035 méteres Gasherbrum II. csúcsra.

  • Zömében uniós pénzből épül meg az Torda-Szászsebes autópálya

    Zömében európai uniós pénzekből építik meg Erdélyben a Torda és Szászsebes közötti 70 kilométeres autópályaszakaszt, amely a tervezett észak-erdélyi és a dél-erdélyi pályát köti majd össze.

  • Román rendőrök járőröznek egy hónapig Hajdúszoboszlón

    Közös magyar-román rendőrségi járőrszolgálat indult hétfőn Hajdúszoboszlón. Az egy hónapos akció során a fürdőváros turisztikailag kiemelt övezeteiben teljesítenek szolgálatot a két ország rendőrei.

     

  • Székely Mózes fejedelemre emlékeztek Brassóban

    Székely Mózes, az egyetlen székely származású erdélyi fejedelem, születésének 460. és halálának 410. évfordulójára emlékeztek vasárnap a brassói unitárius templomban Kovászna Megye Tanácsa, a Brassó megyei RMDSZ és az unitárius egyház szervezésében. A rendezvény végén sor került a brassói és a háromszéki magyarság együttműködési megállapodására is az Összetartozunk Székely-Szórvány Partnerségi Program keretében.

  • Feketelistára veszi az EU a Hezbollah fegyveres szárnyát

    Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben megállapodtak abban, hogy felveszik a terrorista szervezetek listájára a libanoni síita Hezbollah szervezet fegyveres szárnyát - közölték újságírókkal diplomáciai források a tanácskozás helyszínén.

  • Zöldhatóság: nem káros a környezetre a Schweighofer beruházása

    Nem jelent veszélyt a környezetre a Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett fafeldolgozó üzeme – állapította meg a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM)a hirmondo.ro szerint. A szakhatóság közvitára bocsátotta azt a környezetvizsgálati hatástanulmányt, amit az osztrák beruházó tervei alapján végeztek el.

  • „Hivatalos” FB-oldal nélkül is nő a kuruc.info olvasottsága

    Második Facebook-oldala szinte azonnali törlése után feladta a közösségi oldalon való „hivatalos jelentétet” a kuruc.info szélsőjobboldali hírportál: A rajongók által készített „ál”-oldalakat ezrek lájkolták, a gyülöletkeltő hírportál olvasottsága így tovább nőtt az elmúlt napokban.

  • ParaFabulák és ad hoc koncert az Insomnia félszigeti helyszínén

    Vasárnap délben még a paraFabulák című tárgyanimációs, zenés előadását élvezhettük a Váróterem Projektnek az Insomnia Café gorbó-völgyi helyszínén, délután pedig már szólóban pengette a gitárhúrokat a színtársulat dramaturgja, Bertóti Johanna. Mindvégig mosolygott és dalolászott a székekről és babzsákokról kémlelő elvarázsolt közönség.

  • Feljelentik a székely zászlót meggyalázó román nőt

    Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi szervezete feljelenti a rendőrségen azt a román nőt, aki a szombat esti sepsiszentgyörgyi autonómiatüntetésen leköpte a székely zászlót – nyilatkozta hétfőn a maszol.ro-nak a szervezet elnöke.

  • Négy napja „eltűnt a radarról" Varga Csaba nagyváradi hegymászó

    Péntek óta nincs hír Varga Csabáról, a Gasherbrum II., a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas hegy csúcs megmászására indult nagyváradi hegymászóról. Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója hétfőn az MTI-nek elmondta: Varga Csabának nincs műholdas telefonja, így csak akkor tud jelentkezni, amikor a csúcshódítás után visszaérkezik az alaptáborba.

  • Megkerült az ispánkúti Petőfi emlékmű rongálója

    A Héjjasfalva községhez tartozó küküllősárdi lakos távolított el a fehéregyházi Ispánkút Petőfi domborművének három bronztáblájából kettőt, feltehetőleg színesfém értékesítés céljából – tájékoztatott hétfőn a Maros megyei RMDSZ.

  • Ferenc pápa elindult a riói katolikus ifjúsági világtalálkozóra

    Ferenc pápa hétfőn délelőtt Rómából elindult Rio de Janeiróba, ahol a 28. katolikus ifjúsági világtalálkozón vesz részt. Az egyházfő romániai idő szerinti este tíz órakor érkezik meg Brazíliába.