Amirõl a ma szól

  • Román szóbelivel startol hétfőn az érettségi

    Hétfőn kezdődik az érettségi egyhónapos vizsgaidőszaka, román szóbeli vizsgával. Az idei év újdonsága, hogy a műszaki szakon végzett diákok számára külön tételeket dolgozott ki a minisztérium, ugyanis az elmúlt két évben ezeken a szakokon voltak a leggyengébb eredmények.

  • Magyar alkotókat tüntettek ki a román operagálán

    A Kolozsvári Magyar Opera Béres László rendezte musicaljét, a Valahol Európábant, a Temesvári Nemzeti Operaház Korcsmáros György rendezte Hegedűs a háztetőn-előadását és Székely László díszlettervezőt is díjazták a romániai operaházak első alkalommal megszervezett díjkiosztó gáláján.

  • Erőss Zsolt halála előtt készült videó került elő

    Előkerült egy videó, amely Erőss Zsolt halála előtt néhány órával készült a csíkszeredai hegymászóról.

  • Törlik a család homofób meghatározását az alkotmánytervezetből?

    Az illetékes parlamenti bizottság várhatóan törli a módosított alkotmány szövegtervezetéből azt a sokat bírált előírást, amely szerint a család „egy férfi és egy nő közötti házasságon” alapul. Erről a testület elnöke, Crin Antonescu beszélt a hét végén a Digi24 televízióban.

  • Merkel tizenöt percre fogadja Victor Pontát

    Hétfőn a német kancellárral, kedden a szlovák kormányfővel találkozik kétnapos külföldi útján a miniszterelnök. Victor Pontát hétfőn este a kormány közleménye szerint 15 percesre tervezett megbeszélésre fogadja Angela Merkel.

  • Örökbefogadás Napját tartottak Hargita megyében

    Hargita Megye Tanácsának Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósága szombaton tartotta az Örökbefogadás Napját, amelyre meghívták Kovászna megyei testvérintézményüket.

  • Hunyad Megyei Magyar Napok: ezer éves gulyás Lupényban

    Végéhez közeledik a negyedik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat, míg az első hétvégén Vajdahunyad és Déva volt az események központjában, ezen a hétvégén elsősorban a Zsil-völgyi településeken ünnepeltek a magyarok.

  • Utcára szólít az EMNP a régióátalakítási tervek ellen

    A következő hetekben köztéri demonstrációkat szervez a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) közösen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a kormány régióátalakítási elképzelései ellen – döntötte el a hét végén az EMNP elnöksége.

  • Tarlós: imádkozzunk, hogy nagy eső ne legyen

    Jelenleg stagnál a Duna vízszintje Budapesten a 890 centiméteres vízszint közelében, így nem várható már jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig, a gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést - mondta Tarlós István főpolgármester vasárnap a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón.

  • A Hangzó Csoda esernyőkkel segítené az árvízkárosultakat

    A magyarországi árvízhelyzetet látva, a Hangzó Csoda szervezői úgy döntöttek, hogy az esemény logójával és a Sebő Együttes aláírásával ellátott esernyők közül hármat elárvereznek, a befolyt összeget pedig eljuttatják az árvízkárosultak számára megnyitott számlára.

  • Elballagtak a kolozsvári Sapientia végzős hallgatói

    A kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem végzős hallgatói június 8-án, szombat délután a Farkas utcai református templomban tartották ballagási ünnepségüket. Az eseményen Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is jelen volt, az évfolyam egyik diákjának brüsszeli utazást ajánlott fel kiemelkedő tanulmányi eredményeiért.

  • Gayfest 2013 – a Sokszínűség menete Bukarestben

    Mintegy háromszázan vettek részt szombaton a romániai LGBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek) közösség bukaresti tüntetésén. A „Sokszínűség menete” nevű utcai felvonuláshoz Nagy-Britannia és Hollandia nagykövetei, illetve más országok diplomatái is csatlakoztak.

  • Békülne Észak- és Dél-Korea?

    Megkezdődtek a szakértői szintű kormánytárgyalások vasárnap Észak- és Dél-Korea között a határövezeti Panmindzsonban – jelentette a dél-koreai hírügynökség. Két év óta először találkoznak a két ország delegációi hivatalos tárgyaláson.

  • Vízágyúval oszlatták fel az ankarai tüntetők tömegét

    Szombat este a török rendőrség Ankara központjában vízágyúval és könnygázzal oszlatott fel egy tüntetést, többen megsebesültek. Isztambulban több tízezren tüntettek a kormány ellen. A felvonulók vasárnapra még nagyobb méretű akcióra szólították a helyi lakosságot. Előre hozott választásokat mégsem fognak kiírni.

  • Santa Monicán egy elmebeteg lövöldözött

    Kórházban részesült elmeorvosi kezelésben két évvel ezelőtt az a férfi, aki pénteken négy emberrel végzett a kaliforniai Santa Monicában, mielőtt a rendőrök lelőtték volna - közölte szombaton a CNN amerikai hírtelevízió.

  • Meghosszabbítják a vészhelyzetet Magyarországon

    Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik.

  • Obama kínosan viccelődött súgógépe nélkül

    Barack Obama amerikai elnök kínos hallgatásra kényszerült egy nyilvános eseményen, amikor beszédének megtartására készült. Szinte elakadt a szava, amikor a pódiumra lépve nem látta maga előtt a szöveget.

  • Roland Garros: Serena Williamsé a francia trófea

    Az első helyen kiemelt amerikai Serena Williams nyerte a francia nyílt teniszbajnokság női egyes küzdelmeit, mivel a szombati fináléban két szettben, 6:4, 6:4-re legyőzte a másodikként rangsorolt orosz Marija Sarapovát.

  • Elballagtak a Partiumi Keresztény Egyetem diákjai is

    A Partiumi Keresztény Egyetemen szombaton tartották meg a hagyományos ballagási ünnepséget. Reggel a tanintézmény épületében szakonként búcsúztatták el a végzősöket, majd az újvárosi templomba vonultak át, ahol az egyetemi oktatók, valamint a szülők, rokonok és ismerősök közösségében, ünnepélyes keretek között intettek búcsút egyetemi éveiknek.