Elindult az Erdélyt angol nyelven népszerűsítő portál


-A A+

Nem panaszkodni, hanem elsősorban csábítani akar a Transylvanianow.com angol nyelvű portál, amelyet a Digitális Székelyföld Konferencián, Székelyudvarhelyen mutatottak be. Csütörtökön Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Patrick Eagan projektvezető ismertette a honlapot.

Amint Porcsalmi Bálint elmondta: a külföldön töltött évek során azt tapasztalta, hogy Románia és Erdély kapcsán Drakula, Nicolae Ceauseșcu egykori diktátor és a nyomor árvaházai jutnak az emberek eszébe, valamint az, hogy az ország a 90-es években közel állt egy, a koszovóihoz hasonló etnikai konfliktushoz. Úgy vélte: ezen változtatni kell, és azt kell elérni, hogy ne Ceaușescu, hanem az Erdélyt népszerűsítő Károly herceg, ne az árvaházak, hanem az inkubátorházak, és ne az új Koszovó, hanem az új Dél-Tirol képét hívja elő az emberekben a régió.

„Erdélyről világszerte egy igen negatív percepció van jelen, amely Drakuláról, az etnikai konflitusokról szól leginkább. Nekünk másként kell csinálnunk. Egyszerűsíteni kell a mondanivalót, keretezni a történeteket. Olyan embereket keresünk a portál müködtetéséhez, akik saját, kívülálló logikájuk szerint tekintenek az Erdélyben történő eseményekre, és ekképp írják le mindezt” – részletezte a politikus.

Porcsalmi elmondta: a TransylvaniaNOW alapja egy politikai kommunikációs platform, amely eljuttatja az erdélyi üzeneteket, híreket, akár amerikai, külföldi döntéshozókhoz is. Fontos része a RMDSZ nemzetközi kommunikációjának, hiszen tartalma révén a kulturális sokszínűség mellett azokat az erdélyi magyarokat érintő sajátos ügyeket, problémákat is megmutatja, amelyekről kevés ismeretük van a külföldi érdeklődőknek.

A politikus szavai szerint a portál ugyanakkor új narratívát alakít ki Erdélyről, amelyben elsősorban nem a problémákat közlik, hanem a pozitívumokat. Emlékeztetett: Székelyföldet mindenki a múltból ismeri, ami már a „mai” székelynek is idegen lehet. A portál a jelenben ír és közöl, ami nagyon fontos szempont, hiszen így adhatja tovább az értékeket, akár a jövőre vonatkozóan is – magyarázta.

„Erdélyben van tudás, van innováció és vannak sikertörténetek, amiket nem ismernek az emberek. A portál tartalmazza és tartalmazni fogja a legjobb dolgokat kis hazánkról, így inkább hajlik a szubjektív álláspont fele, és nem a turisztikára alapoz, hanem az értékekre” – fogalmazott Porcsalmi Bálint. Közlése szerint a fesztiválok, utazási útmutatók mellett az erdélyi társadalom számos területéről lesznek hírek a portálon: a tudomány, gazdaság, sport, kultúra, vagy éppen a vállalkozói világ egyaránt megjelenik majd.

A transylvanianow.com oldalt több erdélyi újságíró, blogger, véleményformáló szerkeszti, és az Eurotrans Alapítvány működteti a Bethlen Gábor Alap támogatásával.







EZT OLVASTA MÁR?

X