Sorsoltak a legfelsőbb bíróságnál, de Dragneának ez sem tetszik


-A A+

Az alkotmánybíróság döntéséhez igazodva, nyilvános ülésen, sorshúzáson választotta ki a legfelsőbb bíróság pénteken az öttagú bírói tanácsait. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök azonban megfellebbezte ezt az eljárást.

A pénteki sorshúzást a legfelsőbb bíróság elnöke, Cristina Tarcea vezette két helyettese jelenlétében. A legfelsőbb bíróságon büntetőperekben két öttagú tanács ítélkezik. Az eljárás eredményeképpen teljes egészében megváltozott annak a testületnek az összetétele, amely több politikus, köztük Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă korrupciós ügyét tárgyalja.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke azonban kérte, hogy halasszák el az öttagú bírói tanácsok sorsolását. Az Agerpres szerint a kérést péntek reggel nyújtotta be a politikus ügyvédje, de addig már lezajlott az eljárás. Dragnea azt kérte, hogy a sorsolással várja meg a legfelsőbb bíróság az alkotmánybíróság szerdai döntésének indoklását.

Ügyvédje arra hivatkozott: a taláros testület határozatából nem derül ki, hogy a tanácsok összes tagját ki kell sorsolni, vagy csak az elnökeiket. A Liviu Dragnea perében ítélkező korábbi tanácsot Iulian Dragomir vezette, aki a román sajtó szerint „korrupciós ügyekben hajthatatlan” bíróként vált ismertté, és a politikus elsősorban tőle szeretett volna megszabadulni.

Dragomir ugyan már nem tagja a PSD elnöke perében ítélkező új tanácsnak, de testületbe három olyan bíró került, akik szintén nincsenek a politikus befolyása alatt – írja a bukaresti média.








EZT OLVASTA MÁR?

X