Călin Popescu-Tăriceanu: politikai indíttatásúak a DNA vádjai


-A A+

Politikai indíttatásúak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádjai - jelentette ki vasárnap este a România TV műsorában Călin Popescu-Tăriceanu.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke szerint a DNA azért vádolja vesztegetés elfogadásával, hogy „lerombolja a választók bizalmát” olyan körülmények között, hogy a legfrissebb felmérésben két százalékponttal megelőzte Klaus Johannis államfőt, és az ALDE is megduplázta szavazótáborát 2016-hoz képest.

„Már egyszer próbálkoztak két évvel ezelőtt, amikor hamis tanúzásért hurcoltak ügyészségekre, majd bíróságokra, s aztán felmentettek. Látták, hogy az nem megy, akkor most mással próbálkoznak” - mondta a szenátus elnöke. Véleménye szerint ezt az eljárást a 2019-es európai parlamenti és elnökválasztások okán indították.

Călin Popescu-Tăriceanu szerint a „jól bevált módszert” követik: „megvádolnak valami iszonyú dologgal, védekezni nem tudsz, mert azt sem tudod, hogy mi van a dossziédban, s az emberek mint mondanak? Hát, uram, ha ezek a tévében ezt mondják, biztosan van benne valami. Az eredmény pedig az, hogy lerombolják a szavazók bizalmát” - magyarázza a pártelnök.

A politikus úgy véli: az ügyészek döntik el, hogy kit állítanak félre. „Milyen független igazságszolgáltatásról beszélünk? (...) Többször mondtam már, az ügyészek köztársaságában élünk, az ügyészek döntik el, hogy ki nyeri meg a választásokat. Nem kell belenyúlniuk a szavazatokba, elég, ha félreállítják az ellenfeleket, és meg van oldva a probléma, az nyer, aki kell. Szóval jelenleg így néz ki az igazságszolgáltatás” - állítja Călin Popescu-Tăriceanu.

Amikor arról kérdezték, hogy indul-e az államelnök-választáson Popescu-Tăriceanu kitérő választ adott, de azt mondta: nem zárja ki ennek lehetőségét. A DNA szerint 2007-2008-ban, miniszterelnöki tisztsége idején, Călin Popescu-Tăriceanu, közvetett úton közel 800 ezer dollárnyi anyagi juttatást kapott egy osztrák cégtől.








EZT OLVASTA MÁR?

X