A romániai zsidó közösség elutasítja a Johannis elleni antiszemitizmus-vádat


-A A+

Tiltakozását fejezte ki csütörtökön a Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége Ilan Laufer nyilatkozata ellen, amelyben a szociáldemokrata politikus antiszemitizmussal vádolta meg Klaus Johannnis államfőt.

A szövetség közleményében leszögezi, "határozottan elutasítja az államfőt ért antiszemitizmus-vádat", Románia elnöke ugyanis az évek során bebizonyította, hogy mély átérzéssel viszonyul a holokauszthoz és a tragédia túlélőinek szenvedéséhez, ugyanakkor folyamatosan harcol az antiszemitizmus ellen, illetve azért, hogy elismerjék a zsidó közösségek hozzájárulását a modern Románia létrehozásához és fejlődéséhez. "A legutóbbi példa erre a hozzáállásra, hogy október 9-én, a holokauszt romániai emléknapján az államfő kitüntetésben részesített több mint 40 túlélőt" - fogalmaz a közlemény.

Ennek aláírói hozzáteszik még, Klaus Johannisnak az antiszemitizmus elleni harc terén kivívott érdemeit olyan nagy és fontos zsidószervezetek is elismerték, mint az American Jewish Committee, amely 2017-ben kitüntette a román elnököt.

A Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége ugyanakkor közleményében felhívja a figyelmet, hogy a holokausztot, illetve e tragédia áldozatainak emlékét "nem lehet és nem szabad eszközként felhasználni politikai konfliktusokban".

Ilan Laufer PSD-s politikus zsidógyűlölettel vádolta meg Klaus Johannist, amiért nem volt hajlandó kinevezni őt a regionális fejlesztési miniszteri posztra. Laufer egy "náci szervezet örökösének" nevezte a romániai német kisebbség érdekvédelmi szervezetét, amelyet korábban Klaus Johannis vezetett. Abban is az elnök antiszemitizmusának bizonyítékát vélte felfedezni, hogy Johannis meggátolta Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését. 







EZT OLVASTA MÁR?

X