Az államfő meghosszabbította Nicolae Ciucă vezérkari főnök mandátumát


-A A+

Klaus Johannis elnök meghosszabbította Nicolae Ciucă tábornok mandátumát a hadsereg vezérkarának élén, közölve, hogy nem hagyta jóvá Gabriel Leş védelmi miniszter javaslatát. 

A Legfelsőbb Védelmi Tanács pénteki ülése után Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy a védelmi miniszter javaslata nem tartja tiszteletben a törvényes előírásokat.

„Következésképpen a Legfelsőbb Védelmi Tanács nem hagyta jóvá a védelmi miniszter kérelmét, ami egy nagyon kellemetlen helyzetet teremtett, és ismét azt bizonyítja, hogy a PSD szükség esetén nem lenne képes az ország nagy horderejű problémáinak a megoldására. Gyakorlatilag oda jutottunk, hogy nincs egy használható javaslat a vezérkarfőnök személyét illetően. Egyszóval, nincs javaslat, hogy ki legyen a hadsereg vezetője. Ciucă tábornok mandátuma december 31-én lejár. Románia nem maradhat vezérkari főnök nélkül. A PSD inkompetenciája miatt kialakult helyzetet meg kellett oldani. A CSAT ülése után megoldottam: úgy döntöttem, hogy meghosszabbítom Ciucă tábornok vezérkarfőnöki mandátumát. A dekrétumot aláírtam és el is küldtem már közlésre” – mondta Johannis a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón. 

Hozzátette: Nicolae Ciucă tábornok egy „elismert, kompetens, kiváló eredményeket elért katona”. Gabriel Leş védelmi miniszter december 19-én közölte, hogy nem kívánja meghosszabbítani Nicolae Ciucă mandátumát a hadsereg élén. 

Nyilatkozott a védelmi miniszter

Gabriel Leş védelmi miniszter szerint Klaus Johannis államfő nem indokolta meg a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) pénteki ülésén, hogy miért utasította el a hadsereg vezetői tisztségeire vonatkozó személyi javaslatait. „Minden javaslatomat indoklás nélkül visszautasította az elnök, köztük azt is, amelyet a vezérkari főnöki tisztségre tettem. (...) A 346-os törvény 5. cikkelye értelmében a vezérkari főnököt a védelmi miniszter javaslatára, a kormányfő hozzájárulásával nevezik ki 4 évre, meghosszabbítási lehetőséggel”– nyilatkozta Leş az Antena 3 televíziócsatornának. 

Azt is elmondta, hogy ő Dumitru Scarlat tábornokot nevesítette a hadsereg élére, aki a NATO és az Európai Unió előtt képviseli Románia hadseregét. Leş szerint Johannis azt mondta a CSAT ülésén, hogy „nem akarja ide-oda helyezni az embereket”.  A védelmi miniszter azt javasolta, hogy Dumitru Scarlatot nevezzék ki a vezérkar élére, és NATO-, valamint EU-képviseleti helyét Uifălean tábornok vegye át. Johannis azonban elutasította ezeket a javaslatokat.  

A védelmi miniszter kilátásba helyezte, hogy megvizsgálja Johannis elnök döntésének törvényességét, az államfő ugyanis azt nyilatkozta a CSAT ülése után, hogy meghosszabbította Nicolae Ciucă tábornok mandátumát a vezérkar élén, miután úgy ítélte meg, hogy Gabriel Leş védelmi miniszter javaslata nem tesz eleget a törvényi feltételeknek. 

Dăncilă: „mindez egy előre kitervelt forgatókönyv része"

A miniszterelnök szerint nem az államfő hatáskörébe tartozik a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbítása, ezért Klaus Johannis erről szóló rendelete esetében fennáll az alkotmányos természetű jogi konfliktus gyanúja.

A pénteki kormányülés sajtónyilvános részén Viorica Dăncilă rámutatott, a törvény értelmében a vezérkari főnököt a védelmi miniszter javaslatára, a kormányfő hozzájárulásával nevezik ki, vagy hosszabbítják meg mandátumát. Ezért – állítja a miniszterelnök – Johannis rendelete, amellyel meghosszabbítja Nicolae Ciucă jelenleg tisztségben levő vezérkari főnök mandátumát, nem tesz eleget a törvényi feltételeknek, ugyanakkor újabb alkotmányos természetű jogi konfliktust idézhet elő.

Viorica Dăncilă ama meggyőződésének is hangot adott, hogy „mindez egy előre kitervelt forgatókönyv része", ugyanis már korábban elterjedt az információ, miszerint az elnök a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbítását tervezi. „Szeretném, ha nagyon világos lenne: itt most nem személyekről van szó, hanem a törvény betartásáról. Az államfő ebben az esetben sem indokolta meg elutasító döntését a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén" – tette hozzá a kormányfő.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X