Az Európai Bizottság is bírálja a kormány perújítási rendeletének tervét


-A A+

Az Európai Bizottság (EB) is bírálta kedden a kormányt, amiért sürgősségi rendelettel akar jogalapot teremteni a legfelsőbb bíróság öttagú tanácsai által az utóbbi öt évben lezárt perek újratárgyalására (perújításra).

"Rendkívül fontos, hogy Románia visszatérjen a jó útra a korrupció elleni harc tekintetében, biztosítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét, és kerülje el a további visszalépéseket" - idézte az igazságügyi miniszter bejelentésére reagáló Margarítisz Szkínászt, az EB szóvivőjét az Agerpres hírügynökség.

A szóvivő emlékeztetett, hogy az EB Romániáról szóló legutóbbi igazságügyi országjelentésében már foglalkozott az öttagú bírói tanácsok megalakítását szabálytalannak minősítő alkotmánybírósági döntéssel, Jean-Claude Juncker, az EB elnöke pedig a román uniós elnökség múlt heti nyitórendezvényén világossá tette (elutasító) álláspontját a román kormány amnesztiaterveivel kapcsolatban.

Keddi Twitter-bejegyzésében Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke hihetetlennek nevezte a román kormány perújítási rendelettervezetéről szóló híreket, amivel szerinte a legmagasabb rangú román politikusok korrupciós ítéleteinek százait érvényteleníthetik. "A román nép megérdemli a jogállamot" - írta közösségi oldalán az EB alelnöke.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter egy vasárnap esti televíziós műsorban jelentette be, hogy a kormány sürgősségi rendelettel akar jogorvoslati lehetőséget teremteni a "törvénytelenül" létrehozott öttagú bírói tanácsok által elítélt vádlottaknak. A miniszter kifejtette: minden vádlottnak joga van a tisztességes eljáráshoz és ahhoz, hogy ügyében törvényesen létrehozott bíróság ítélkezzék. A kormány panaszának helyt adva tavaly az alkotmánybíróság november elején megállapította: a legfelsőbb bíróságnál 2014 óta szabálytalanul alakították meg az öttagú bírói tanácsokat, tehát a miniszter szerint így minden azóta hozott jogerős ítélet megkérdőjelezhető.EZT OLVASTA MÁR?

X