Büntetőügyesek nélküli közéletet: az ügyészség vizsgálja az aláírásokat


-A A+

Bűnvádi panaszt tesz a főügyészségen a képviselőház házbizottsága a „Büntetőügyesek nélküli közéletet” elnevezésű polgári kezdeményezés támogatására gyűjtött aláírások ügyében. Cătălin Rădulescu kevsztor szerint 500 ezer hamisított aláírást találtak.

Az alsóház szociáldemokrata párti (PSD) kvesztora szerdán azt mondta, a parlament főtitkársága négy hónapon át vizsgálta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott egymillió támogató aláírást, és több mint 500 ezer hamisított kézjegyet találtak, amit jeleztek a házbizottságnak.

A házbizottság szerdán szavazással úgy döntött, hogy a polgári kezdeményezések esetében előírt eljárásnak megfelelően továbbküldik az aláírásokat tartalmazó íveket az alkotmánybírósághoz, de büntetőpanaszt nyújtanak be a főügyészséghez is, hogy a vádhatóság is vizsgálja át a jegyzékeket.

"Ha az ügyészek úgy döntenek, nincsenek bizonyítékok, amelyek alátámasztanák az aláírás-hamisítást, nagyon jó, ha viszont az ügyészek találnak erre utaló bizonyítékokat, az nagyon súlyos " - mondta Cătălin Rădulescu.

USR: a PSD szabotálja a kezdeményezést

Az USR elnöke, Dan Barna szerint a törvényben előírt eljárásnak megfelelően azoknak a településeknek a polgármesterei, amelyeken az aláírásgyűjtés zajlott, már ellenőrizték a kézjegyeket, és kiszűrték azokat, amelyek nem feleltek meg a törvényi követelményeknek. Barna szerint a büntetőpanasz benyújtásával a PSD "szabotálja" a polgári kezdeményezést, ezzel is bizonyítva, "mennyire elkeseredettek a képviselőházat vezető büntetőügyesek".

Rădulescu ellenben az állítja, az aláírásokat első körben ellenőrző polgármesterek közül is többen feljelentést tettek az ügyészségen aláírás-hamisítás gyanúja miatt, köztük Arad nemzeti liberális párti polgármestere, Gheorghe Falcă is.

A Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezéssel az USR célja alkotmányba foglalni, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek nem tölthetnek be köztisztséget.








EZT OLVASTA MÁR?

X