Kelemen Hunor: az RMDSZ nem ért egyet az Uber és a Taxify ellehetetlenítésével


-A A+

Az RMDSZ nem támogatja azt a sürgősségirendelet-tervezetet, amellyel a kormány gyakorlatilag betiltaná Ubert és a Taxifyt Romániában – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A politikus arra reagált a Mediafax kérdésére, hogy a hazai taxisok nyomásának engedve a fejlesztési minisztérium a múlt hét végén közvitára bocsátotta a taxis törvényt módosító sürgősségirendelet-tervezetet, amely kiterjeszti a szigorú személyszállítási szabályokat az Uberre, a Taxifyra és az ezekhez hasonló internetes fuvarmegosztó cégekre.

A jelenlegi törvény szerint Romániában csak akkor büntethető az engedély nélküli üzletszerű személyszállítás, ha azt valaki "rendszeresen" végzi, márpedig a rendszerességet egy egyszerű közúti ellenőrzés során nem lehet megállapítani. A sürgősségirendelet-tervezet szerint azonban már az első szabályszegésnél 1000 és 5000 lej közötti bírság szabható ki a tetten ért autósra. Ez a módosítás ellehetetlenítené az Uber és a Taxify működését.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Mediafaxnak azt mondta: ha a kormány a személyszállításban szeretne rendet teremteni, akkor célt tévesztett az Uber és a Taxify ellehetetlenítésével. „Nem ez a két internetes fuvarmegosztó a hazai taxis szállítás legnagyobb problémája. Átlátható, versenyképes szolgáltatást nyújtanak, civilizált, korszerű személyszállítást biztosítanak. Az ügyfél kártyával fizet, ami lehetetlenné teszi az adóelkerülést” – jelentette ki a hírügynökségnek a politikus.

Kelemen szerint a hazai személyszállítás helyzetén nem bizonyos szolgáltatások betiltásával vagy ellehetetlenítésével kell javítani. Annál is inkább, mert a nagyvárosok lakói a hagyományos taxik civilizáltabb, korszerűbb alternatíváját látják az Uberben és a Taxifyban. Emellett ez a két szolgáltatás lehetőséget ad a fiataloknak némi plusz jövedelemre szert tenni, miközben adójukkal az államkasszát gyarapítják – mondta az RMDSZ elnöke.

„Ezért nem értem a rendelet kidolgozóit. Nem tudunk ilyesmit támogatni 2019-ben. Ez az irány nem jó, nem old meg semmit, legfeljebb egyes bukaresti sötét érdekeket szolgál” – jelentette ki. Hozzátette, azt sem érti, miért sürgősségi rendelettel módosítanák a törvényt. „Terjesszék be a tervezetet a parlamentbe, és vitassuk meg” – fogalmazott Kelemen Hunor.








EZT OLVASTA MÁR?

X