Megbukott volna az RMDSZ-MPP koalíciós lista a választási irodánál


-A A+

Az USR PLUS 2020 Szövetséghez hasonlóan az esetleges RMDSZ-MPP koalíció európai parlamenti választásokon való indulását is elutasította volna a Központi Választási Iroda (BEC). A polgáriak elnöke ugyanis a pártjegyzék szerint továbbra is Szász Jenő. Az RMDSZ mindesetre az utolsó percig fenntartja azt az ajánlatát, hogy az MPP indítson jelöltet a szövetség listáján.

Az RMDSZ-szel folytatott legutóbbi tárgyalásain a Magyar Polgári Párt azt javasolta: a két politikai szervezet induljon koalícióban és állítson közös jelöltlistát az idei európai parlamenti választásokon. Kelemen Hunorék ezt a kérést elutasították. Ám ha igent mondanak, az RMDSZ-MPP koalíció az USR PLUS 2020 Szövetség sorsára jut: elutasítja a megmérettetésen való regisztrálásukat a Központi Választási Iroda (BEC).

Mint ismert, a BEC arra hivatkozva utasította el az USR és a PLUS közös jelöltlistáját, hogy jelenlegi vezetőik, Dan Barna és Dacian Cioloş nem szerepelnek alakulatuk elnökeként a politikai pártok jegyzékében. Mindkét párt kérte a bukaresti törvényszéktől elnöke bejegyeztetését, eddig azonban nem született végleges határozat erről.

Az RMDSZ elnöke a pártjegyzék szerint Kelemen Hunor, viszont az MPP vezetője nem a nemrégiben megválasztott Mezei János, hanem még mindig Szász Jenő (az alapító elnök). Vagyis az USR-hez és a PLUS-hoz hasonlóan az MPP esetében sem a tisztséget jelenleg betöltő politikus szerepel pártvezetőként a hivatalos nyilvántartásban.

Mezei János a Maszol megkeresésére elismerte: ilyen körülmények között az RMDSZ-MPP koalíció indulását megakadályozta volna a BEC. „Ezzel a lehetőséggel valóban nem számoltunk a szerdai találkozón, amikor a koalíciós listát javasoltunk. De hát ezt a javaslatunkat amúgy is elutasította az RMDSZ” – mondta az MPP elnöke. Hozzátette: a bukaresti törvényszék március 20-án hagyja jóvá a párt statútumát, és akkor megtörténnek a korrekciók a pártjegyzékben is. Megjegyezte: a jelöltlisták leadási határideje március 28., tehát lenne még idő regisztrálni a BEC-nél az RMDSZ-MPP koalíciót.

Porcsalmi: a listánk még nyitva marad az MPP számára

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke kérdésünkre emlékeztetett: az európai választásokon részt vevő pártoknak vagy pártszövetségeknek nem csak a jelöltlistát, hanem a támogató aláírásokat is le kell adniuk a BEC-nél. „Ha netán koalícióban indulnánk, újra kellene kezdenünk az aláírásgyűjtést is. Erre már biztos nem lenne idő” – magyarázta.

Porcsalmi elmondta, az MPP vezetői a szerdai tárgyalásokon közölték: azért nem akarnak jelölteket indítani az RMDSZ listáján, mert ezáltal elveszítenék az identitásukat. „Emlékeztetnék, hogy az MPP két képviselője az RMDSZ listáján jutott be a parlamentbe. Szerintem ezáltal a párt nem veszítette el az identitását” – jegyezte meg.

Az ügyvezető elnök tájékoztatása szerint az RMDSZ március 26-án kívánja leadni a választásokon való induláshoz szükséges dokumentumokat a BEC-nél, de március 25-ig nyitva tartanák az EP-listát az MPP számára, „ha netán meggondolnák magukat”. Éppen ezért a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati, nagyváradi ülésén a szövetségi elnök felhatalmazást fog kérni a testülettől arra, hogy a listát március 25-ig még módosíthassa. „Nyilván a Szövetségi Állandó Tanács által befutó helyekre rangsorolt jelöltek nem változnak” – tette hozzá.








EZT OLVASTA MÁR?

X