Megerősítette a moldvai autópálya-ígéretet a kormányfő


-A A+

A kormány pénteki ülésén szavaz a 68 kilométer hosszú moldvai autópályaszakasz építésének megvalósíthatósági tanulmányáról – jelentette be reggel Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A Târgu-Neamț–Iași sztrádát egy tavalyi döntés értelmében úgynevezett PPP-rendszerben, azaz a magán- és a közszféra partnerségében valósítanák meg. A költségeket 1,2 milliárd euróra becsülik, a tervezés és kivitelezés időszakát pedig négy évben szabták meg.

Egyelőre a megvalósíthatósági tanulmány elfogadásáról szavaz a kormány. Az autópálya-építés a térség gazdaságára és társadalmi életére is kedvező hatással lenne, ugyanis a beruházásokat vonna maga után, ez pedig munkahelyteremtéssel járna – vélte a kormányfő, aki szerint az útszakasz csatlakozna a Közlekedési Minisztérium által tervezett Bukarest–Suceava gyorsforgalmi úthoz.

A miniszterelnök szerint áprilistól már várják azoknak a magáncégeknek a jelentkezését, amelyek érdekeltek lehetnek a sztráda tervezésében és építésében.

A Târgu-Neamț–Iași szakasz része a majdan megépítendő, az Egyesülés-autópályának nevezett, mintegy 300 km-es Marosvásárhely–Iași–Ugheni (Moldovai Köztársaság) sztrádának.

A kormány egyébként a március 20-i ülésén három másik autópálya megépítésére vonatkozó törvényt fogadott el.








EZT OLVASTA MÁR?

X