Dragnea: a PSD nem tekinti miniszterének Tudorel Toadert


-A A+

Ismét ellenségesen nyilatkozott az igazságügyi miniszterről Liviu Dragnea, a Sociáldemokrat Párt (PSD) elnöke. Úgy tűnik, Tudorel Toadernek meg vannak számlálva a napjai a kormányban.

„Toader nem az én miniszterem, nem a rokonom. A PSD korábban felvállalta őt, de úgy tűnik, most már nem vállalja fel. Túl nagy fontosságot tulajdonít ennek az embernek a sajtó, és nem tekintem őt annyira fontosnak” – jelentette ki a nagyobbik kormánypárt elnöke Tudorel Toaderről, aki nem tagja egyetlen pártnak sem, és a koalíciós társ ALDE javaslatára került a kormányba, pedig az igazságügyi minisztériumot a koalíciós megállapodás szerint a PSD által jelölt miniszternek kellene irányítania.

Mint ismert, az ellenzék korábban az igazságügyi miniszter ellen egyszerű indítványt nyújtott be a szenátusban, amelynek a szerdára tervezett vitáját kvórumhiány miatt elhalasztották. Dragnea elmondta, a PSD szenátorai úgy szavaznak majd az indítvány vitáján, „ahogy lelkiismeretük diktálja”.

„A szavazást (az indítványról - szerk. megj.) elhalasztották, mivel a PSD-s szenátorok többsége nem volt a fővárosban, és Călin Popescu Tăriceanu sincs az országban. A jövő héten lesz idő megvitatni és szavazás alá bocsátani” - jelentette ki a Giurgiu megyében tartózkodó politikus.

Mint ismert, Liviu Dragnea ellenséges magatartása hátterében az áll, hogy Tudorel Toader nem tűzte a kormány napirendjére a büntetőjogot módosító sürgősségi rendeletet, amelynek elfogadása kedvezne a PSD elnökének az ellene zajló perekben és bűnvádi eljárásokban. A politikus azzal vádolta a minisztert, hogy „mindenkit átvert” és a hintáztatta a PSD-t ebben az ügyben.

A vádakra Toader szerdán úgy reagált: büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet parlamenti eljárással kell módosítani. Azzal érvelt, hogy aürgősségi eljárással egy törvényt rövidebb idő alatt el lehet fogadni, mint egy sürgősségi rendeletet. Hangsúlyozta: a büntetőjogi módosítások esetében is "a parlamenti eljárás a követendő út".

Azt is megkérdezték az újságírók a minisztertől, hogyan kommentálja Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök nyilatkozatát, miszerint Toader "mindenkit átvert", hiszen noha már januárban azt ígérte, hogy sürgősségi rendelettel módosítja a büntetőjogi törvényeket, erre a mai napig nem került sor.

"Meglehetősen szigorú ez a kijelentés, és én nem engedhetem meg magamnak, hogy ehhez mérten válaszoljak. Nem hiszem, hogy nekem kellene magyarázkodnom, magyarázkodjanak ők" - válaszolt Toader.

Mint ismert, az igazságügyi miniszter azért hátrálhatott meg, mert valóságos össztűz zúdult a kormányra Románia nyugati szövetségesei részéről múlt szerdán, amikor a beharangozattak szerint a Dăncilă-kabinetnek kellett volna fogadni a büntetőjogot módosító sürgősségi rendeletet.

A PSD végrehajtó bizottsága jövő héten dönt Tudorel Toader sorsáról.








EZT OLVASTA MÁR?

X