Tiltakoznak a restitúciós törvény ellen a katolikusok


-A A+

A romániai katolikus püspökkari konferencia nyílt levélben fordult Victor Ponta miniszterelnökhöz, akitől azt kérte, hogy kormánya halassza el a kommunizmus idején államosított ingatlanokról szóló törvényjavaslat benyújtását.

A kormány már szerdán dönthet arról, hogy felelősségvállalással terjeszti a parlament elé az államosított ingatlanok visszaszolgáltatásáról, illetve a kárpótlásokról szóló javaslatot, amelynek elfogadására az Emberi Jogok Európai Bírósága szólította fel Bukarestet már 2010-ben. A felelősségvállalás azt jelenti, hogy a parlamenti vita nélkül szavaz a jogszabályról.Conferinta-Episcopilor-Catolici

Lucian Mureșan görög katolikus bíboros, a román katolikus püspökkari konferencia elnöke a testület nevében arra kérte Victor Pontát, halassza el április végéig a törvény kormány általi elfogadását, hogy az egyház is küldhessen módosító indítványokat. A bíboros nehezményezte, hogy sem a görög katolikus, sem a római katolikus egyház véleményét nem kérte ki a kormány, amikor kidolgozta a tervezetet, holott a jogszabály a két katolikus egyház elkobzott vagyonáról is rendelkezik.

Korábban a református püspökök is bírálták a kormány restitúciós törvénytervezetét, mert több okból is igazságtalannak és méltánytalannak tartják a vissza nem adható ingatlanokra javasolt kárpótlási rendszert, akárcsak azt, hogy a visszakapott épületekben további 25 évig kell megtűrni bérlőként a bennük működő közintézményeket.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X