Bemutatkoztak az RMDSZ Nőszervezet európai parlamenti jelöltjei Kolozsváron


-A A+

Milyen Európai Unióban éreznék otthon magukat? Miért tartják fontosnak az erdélyi magyar közösség európai parlamenti képviseletet? Mit jelentettek az uniós támogatások a közösségüknek? Erről vallottak RMDSZ Nőszervezet európai parlamenti jelöltjei pénteken, a kolozsvári bemutatkozó sajtótájékoztatójukon.

A fenti kérdésekre elsőként az RMDSZ Nőszervezet elnöke válaszolt. Biró Rozália elmondta, egy erős és jól működő Európai Uniót tartanak megoldásnak, ez azonban szerinte csak erős helyi közösségek révén valósítható meg. Rámutatott, hogy az EU-nak változnia kell: arra van szükség, hogy emberek, ne az intézmények felé irányítsa figyelmét.

„Fontos, hogy a Kárpát-medencei magyar közösséget nagyobb arányban képviseljék hölgyek az Európai Parlamentben, hiszen közismert, hogy a közösségeknek a női politikusok közösségépítő képességében van az ereje” – jelentette ki. Szavai szerint a Nőszervezet olyan jelölteket javasolt az RMDSZ EP-listájára, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek a közösségépítés terén. Olyan jelöltek mutatkoznak be Kolozsváron, akik 10-20 éve tevékenykednek a közösség és az RMDSZ érdekében – tette hozzá.

Hegedüs Csilla

Az RMDSZ EP-listájának harmadik helyén Hegedüs Csilla szerepel. Ez a helyezés elméletben akár képviselői mandátumot is hozhat a Nőszervezet ügyvezető elnöke számára. A jelöltet Biró Rozália „az erdélyi magyar közösség számára rendkívül fontos, példaértékű program, az Örökségünk őre szülő-, kereszt- és nevelőanyjaként” konferálta fel.

Hegedüs Csilla emlékeztetett: az RMDSZ kampányának vezértémája az erdélyi magyar kisebbség jogainak uniós szintű garantálása. Erre szerinte azért van szükség, mert miközben Románia azt hangoztatja, hogy megoldotta a kisebbségek jogait, a hatóságok 20 ezer euróra büntetnek a székely zászló, 100 ezer euróra a magyar feliratok használatáért. „Szükség van egy uniós kisebbségi törvényre, hogy méltó életet élhessünk a szülőföldünkön” – jelentette ki a jelölt.

Hegedüs fontosnak nevezte azt is, hogy az uniós támogatások megmaradjanak, növekedjenek az EU következő költségvetési ciklusában. Csökkenésük veszélye szerinte reális, mert az EU elfordulni látszik Kelet-Európától. „A Kelemen Hunor szövetségi elnök által irányadónak tekintett pragmatikus transzilvanizmust én abban látom, hogy hozzuk el ide az európai biztosokat, mutassuk meg nekik az erdélyi magyar realitást, mert csak így válnak partnereinkké” – fogalmazott a jelölt.

Szőcs Ildikó

Az RMDSZ EP-listájának 11-ik helyén szereplő Szőcs Ildikó a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója. Szavai szerint a dél-erdélyi szórványt képviseli a jelöltlistán. A sajtótájékoztatón elmondta, versenyképes tudást kell biztosítani a fiataloknak, de ehhez európai körülmények kellenek. Ezeket a körülmények a nagyenyedi kollégiumban az önkormányzat, az egyház és az iskola összefogásával sikerült megvalósítani: 6 millió eurós támogatásból felújították a tanintézményt.

„Ezeket a körülményeket meg is kell tartani, minőségi oktatást kell biztosítani, az intézmény fennmaradásához az épületet magyar gyerekekkel kell megtölteni. Ehhez azonban biztonságérzet kell. Arra van szükség, hogy a fiatalok itthon találják meg a számításaikat, erős és versenyképes legyen a magyar közösség” – jelentette ki Szőcs Ildikó.

Máté Márta

A lista 16-ik helyén lévő Máté Márta 1990-től RMDSZ-tag, városi tanácsos Déván, Hunyad megyei főtanfelügyelő-helyettes. A jelölt elmondta: szórványban nem egyszerű a közösségi jogokat megtartani, ezért kiemelkedő siker a dévai Téglás Gábor Iskolacsoport beindítása.

„Ehhez kitartó munkára volt szükség, és ezt mi, hölgyek, mindig vállaljunk, mert a gyerekeink jövője a tét” – jelentette ki. Hozzátette, hogy a szórványiskolák számára is nagy segítséget jelentenek az uniós forrásokra, és  meggyőződése hogy erős EP-képviselettel bővülnek a pályázási lehetőségek.

Pető Dalma

A lista 18-ik helyén szereplő Pető Dalma nagyváradi városi tanácsos, vállalkozó, aki Biró Rozália szavai szerint „kisgyermekes anyukaként napi húsz órában szolgálja a közösséget”. A jelölt elmondta, közösségi politikusnak tartja magát, aki mindent megtesz a nagyváradiakért.

Hangsúlyozta, hogy a helyi közössége megerősödéséhez uniós támogatások is kellenek, a források lehívásában pedig Nagyvárad és Bihar megye is az élen jár. „Lehet az EU-t arra ösztökélni, hogy még több pályázati pénzt biztosítson a helyi közösségeknek. Legyünk ott mindenhol, ahol magyarokról döntenek” – zárta gondolatait Pető Dalma.

Bogya Anna

Az RMDSZ EP-listájának 22-ik helyére Bogya Anna, az RMDSZ Nőszervezetének ifjúságért felelős alelnöke, a MIÉRT elnökségének tagja, kétgyermekes anyuka került. Biró Rozália szerint a jelölt fiatalos lendületet vitt be a Nőszervezetbe, a Szilágy megyei magyar közösség zászlóvivője.  

„Abba nőttünk fel, hogy uniós állampolgárok vagyunk, szeretünk szabadon utazni, dolgozni. De nekünk az a feladatunk, hogy itthon megőrizhessük az értékeinket. Ezért olyan uniós törvényre van szükség, ami jövőképet biztosít számunkra. Fiatal anyaként tudom, mennyire fontos itthon tervezni a családot, a jövőnket” – jelentette ki a fiatal jelölt.

Gorbai Mária

A tartaléklistára került Gorbai Mária második mandátumos helyi tanácsos Marosvécsen, szintén kétgyermekes anyuka. Biró Rozália szerint olyan politikus, aki a jövő felé irányítja a tekintetét. A jelölt a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte gazdatámogatásokat, a vidék fellendítését. Szerinte vidékfejlesztéssel meg lehet akadályozni a falvak elnéptelenedését.

„A terület alapú  támogatások jelentősen hozzájárulnak a gazdák megélhetéséhez, számukra a papírmunka jelenti a legnagyobb gondot. Meg kell erősíteni a családi és a közösségi gazdálkodást, helyi érdekeket kell figyelembe venni a támogatási rendszer kialakításában” – vélekedett a jelölt.

Mi kell a harmadik mandátumhoz?

A sajtótájékoztató végén a Maszol azt kérdezte Hegedüs Csillától: milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy az EP-lista harmadik helyéről mandátumot szerezzen? Válaszában a jelölt emlékeztetett, hogy a 2014-es EP-választásokon 50 ezer szavazat hiányzott az RMDSZ harmadik mandátumához.

„Ha figyelembe vesszük, hogy a Brexit miatt Romániát eggyel több mandátum illeti meg és ha az RMDSZ 2016-os választási sikerét vesszük alapul, akkor minden csak azon múlik, hogy a magyar közösség nagyobb számban menjen el szavazni, mint a román” – mondta Hegedüs Csilla.








EZT OLVASTA MÁR?

X