Közvitát szervez az autonómiáról Markó Attila


-A A+

Az autonómiáról szervez szakmai közvitát Markó Attila. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy magyar, román, európai és amerikai szakembereket hív meg arra a vitasorozatra, amelynek anyagát egy könyvbe nyomtatva, szeptemberben egy konferencia keretében mutatná be.

„Az Autonómia – a szótól a tartalomig” nevű projekt célja, hogy bemutassa a 21. századi autonómiatörekvéseket és azok jellegét. „Az évek során megváltozott a térség, amelyben élünk, változott az Európa, az ország, változott Erdély. Az új időkben új értelmet kap nemcsak az autonómiáért folytatott küzdelmünk, de maga az autonómia fogalma is. Hisz más és más a tartalma Székelyföldtől a Partiumig, de Katalóniától Dél-Tiroltól” – fejtette ki Markó Attila.

Tájékoztatása szerint a projekt során megvizsgálják melyek a világon működő autonómiák típusai, és törvényi keretei, mit kell értenünk az erdélyi magyar közösség autonómiáján, melyek az autonómia különböző típusainak gazdasági, közigazgatási, jogi, nyelvhasználati, pénzügyi, adópolitikai, erőforrási vonzatai, és melyek az autonómiához vezető demokratikus eszközök. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ-képviselő leszögezte: a vitát teljes mértékben szakmai és meghívásos alapon szervezi, és figyelmen kívül hagyja a kizárólag érzelmi alapú hozzáállást.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X