Hegedüs Csilla: a román nacionalista pártok nem állnak ki a magyar értékekért


-A A+

Hogyha nem állunk ki egységes közösségként a jogainkért, akkor azok nyernek, akik el akarják venni ezeket tőlünk – erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Maros megyében, ahol Péter Ferenc Maros megyei tanácselnökkel és Kovács Levente ügyvezető elnökkel Harasztkereken részt vett az Agrárkaravánon. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje szerint: ha nem lesz erős Kárpát-medencei magyar összefogás az Európai Parlamentben, a magyarellenes erők fognak győzni, ezért a május 26-i EP választás fontosabb most, mint valaha.

Hegedüs Csilla Jedden és Koronkán találkozott Bányai István és Takács Szabolcs István polgármesterekkel és a helyi elöljárókkal, a látogatás pedig Dózsa György községben Iszlai Tibor polgármester meghívására egy fórumbeszélgetéssel zárult.

„Akik ellenünk vannak, azt akarják, hogy ne legyen magyar képviselet, ne érvényesüljön a nemzeti érdek, vegyük le a zászlót és zárjuk be a magyar iskolát. Nézzük csak meg, kik vezetik a román pártok listáit: olyanok, akik megakadályozták a csíksomlyói búcsú Unesco-listára való felvételét, olyanok, akik ismét divatba hozták a magyarellenes gyűlöletbeszédet a televízióban és büszkén képviselik a román nacionalista vonalat.  Ha mi nem fogunk össze, akkor ők lesznek többségben. Május 26-án eldől, hogy a magyarok győznek, vagy a magyarellenes erők. El kell mennünk szavazni, hogy legyen, aki kiálljon az érdekeinkért Európában!” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.

 „Az Európai Unió változások előtt áll, azonban nekünk azért kell harcolnunk, hogy ennek a változásnak nyertesei legyünk. A román államnak nem érdeke, hogy magyar településeink gyarapodjanak, láthattuk az elmúlt években, hogy nem fordítanak elég pénzt erre, az autópálya és a terelőút munkálatai is ezt bizonyítják, ez nem prioritás számunkra. Ezért rendkívül fontosak az Uniós támogatások, hiszen erdélyi településeink versenyképessége kerülhet veszélybe, ha nem maradnak meg azok a finanszírozások, amelyekből utakat, csatornahálózatot, iskolákat építhetünk, felújíthatjuk műemlékeinket, tovább fejleszthetjük településeinket” – emelte ki az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a polgármesterekkel való találkozón.

„A koronkai Tholdalagi-kastély helyzete is azt bizonyítja, hogy Románia nem figyel eléggé értékeinkre, a visszaállamosított kastély ma magántulajdonban van, azonban állapota szinte menthetetlen, hiszen francia tulajdonosa évek óta csak ígérgeti, hogy hozzákezd ennek felújítására”– mondta el Takács Szabolcs István polgármester, aki azt szeretné, hogy a kastély problémáival kapcsolatban a helyi tanács éljen azzal a törvényes lehetőséggel, amelynek értelmében 500%-os bírságot róhatnak ki a gondozatlan műemlékek tulajdonosaira, úgy ahogy teszik ezt Kolozsváron, Aradon vagy akár Sepsiszentgyörgyön is.

A dózsa györgyi fórumbeszélgetésen a Bethlen-kastély megmentésében kérték a politikus segítségét. Hegedüs Csilla szerint épített örökségünk ápolásában legnagyobb segítséget az uniós pályázatok jelentik, hiszen a román nacionalista pártok nem állnak ki értékeinkért. „Az európai parlamenti választás számunkra nemzeti ügy, a magyarság erőpróbája. Akik ellenünk vannak sosem fognak minket képviselni. Május 26-án meg kell mutatnunk a Kárpát-medencei összefogás erejét! Szavaznunk kell az RMDSZ-re, hogy erősítsük meg a magyar képviseletet Európában!” – szögezte le.
EZT OLVASTA MÁR?

X