Cristian David: nehézségekkel küzdenek a szerbiai románok


-A A+

A szerbiai románok számos nehézséggel küszködnek nemzeti önazonosságuk ápolásában, de vannak pozitív jelek is - derült ki Cristian David nyilatkozatából.

A határon túli románokért felelős tárca nélküli miniszter az Agerpres román hírügynökségnek nyilatkozott pénteken azt követően, hogy április elején meglátogatta a szerbiai Timok-völgyi románokat. A tárcavezető szerint 12 szerbiai általános iskola alsó és felső tagozatán bevezették a román nyelv oktatását, amely az első ilyen kezdeményezés.cristian-david

A Timok-völgyi román gyerekeknek nyolc vajdasági román tanár oktatja anyanyelvét. David szerint nagyon fontos esemény az ottani románok életében, hiszen Szerbiának abban a régiójában először vezetik be a román nyelv és irodalom tantárgyat az állami iskolákban. A miniszter úgy tudja, hogy három községben eddig 415 gyerek iratkozott be a román órákra. Hozzátette, a két ország folyamatosan egyeztet valamennyi kétoldalú probléma megoldása érdekében.

Románia már tavaly határozottan fellépett a szerbiai román kisebbség védelme érdekében. Ennek nyomán Belgrád külön megállapodásban vállalt garanciát a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáért. Megfigyelők szerint azért is, hogy Bukarest ne vétózza meg a Szerbia remélt európai uniós csatlakozását.

Románia akkor is a Timok-völgyi románok helyzetét tartotta aggasztónak. Bukarest szerint ugyanis a vajdasági románoktól eltérően a 250-300 ezresre becsült Timok-völgyi román közösséget Szerbia nem ismeri el nemzeti kisebbségnek, és semmilyen jogot nem biztosít számára.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X