Antal Árpád üzent azoknak, akik most megleckéztetnék az RMDSZ-t


-A A+

A román nemzetállam-építési stratégia része, hogy megszüntesse az etnikai alapú politizálást, amit úgy akarnak elérni, hogy a parlamenti bejutási küszöb alá szeretnék nyomni az RMDSZ-t, mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ma úgy gondolják azok, akik az elmúlt évtizedekben azon voltak, hogy betelepítésekkel semmisítsék meg az erdélyi magyarság erejét, hogy a román nemzetállam-építés legnagyobb akadálya az erdélyi magyarság parlamenti képviselete, amit meg szeretnének szüntetni.   

Csak egyszer lehet a parlamentből kiesni

Antal Árpád arra figyelmezteti azokat, akik a mostani EP-választások kapcsán fanyalognak és arról beszélnek, hogy ez jó alkalom megleckéztetni az RMDSZ-t, hogy nincs olyan ember, aki jobbat tud ajánlani helyette. Véleménye szerint a parlamentből csak egyszer lehet kiesni, ezt bizonyítja a szlovákiai magyarok helyzete is, akiknek – miután egyszer nem érték el a küszöböt – megszünt a parlamenti képviseletük, többé nem kerültek vissza a törvényhozásba.

Antal Árpád magyarázata szerint ha az RMDSZ kiesne a parlamentből, a román pártok megkörnyékeznék és magukhoz csábítanák a szövetség 220 polgármesterének egy részét. Számítása szerint ha a magyar elöljárók egyharmada elcsábul, azt eredményezné, hogy az RMDSZ nem tudná többet elérni az 5 százalékos bejutási küszöböt.

„Az erdélyi magyarok 29 éve élnek kapcsolatban az RMDSZ-szel, és ez hosszú idő ahhoz, hogy problémákat is felvessen, de nincs jobb politikai keret az erdélyi magyarság számára” – jelentette ki. A sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: aki hatalmi pozícióban van és döntéseket hoz, az időközönként rosszul is dönt. Az RMDSZ sem tökéletes politikai struktúra, de nincs helyette jobb.

Olyan mint a demokrácia, amelyet sokan bírálnak, de nincs jobb rendszer helyébe. Antal Árpád szerint az RMDSZ keretet biztosít, hogy aki szeretne, az tegyen a közösség érdekében, ezért szerinte az elégedetleneknek belülről kellene változtatniuk rajta, hiszen nem megoldás a választásoktól való távolmaradás.

„Ha a román nemzetállam-építők elérik céljukat, és az RMDSZ a választási küszöb alá kerül, akkor fogjuk megismerni azt a poklot, amivel nem szeretnénk szembesülni” – véli Antal Árpád, aki abban bízik, hogy a fanyalgáson felülkerekedik a józan ész, és az erdélyi magyarok nagy számban vesznek részt a május 26-i európai parlamenti választásokon.

Száz év után először lépnek fel közösen a magyarok

A sepsiszentgyörgyi polgármesterhez hasonlóan vélekedett Hegedüs Csilla, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje is, aki rámutatott: jelenleg úgy tűnik, a románok nagy arányban, mintegy 43 százalékban járulnak urnákhoz május 26-án, ami az államfő által kiírt népszavazásnak is köszönhető. A jelölt szerint most nagyon fontos lesz, hogy az erdélyi magyarok is nagy arányban részt vegyenek a választásokon, legyen május 26-a az erdélyi magyarság népszámlálása, derüljön ki, hogy sokan vagyunk – fogalmazott.

Az EP-képviselőjelölt szerint azért fontos az RMDSZ jelenléte a brüsszeli parlamentben, hogy ott ne csak Rareș Bogdan, Dacian Cioloș és Traian Băsescu hangját hallják, mert az esetben sok mindennek búcsút mondhatunk. Másrészt a magyar nemzet képviselői száz év után először tudnak közösen fellépni a Kárpát-medencei közös magyar képviselet által. 








EZT OLVASTA MÁR?

X