Európai parlamenti választásokra és referendumra várják a szavazókat (percről percre)


-A A+

Vasárnap reggel héttől este kilencig európai parlamenti választásokra és referendumra várják a szavazókat Romániában. Exit poll adatok urnazáráskor, az első hivatalos eredmények csak éjfélkor várhatók. Itt összefoglaltuk mindazt, amit tudni kell a választásokról és a népszavazásról. Folyamatosan követjük az eseményeket, cikkünk a hirdetés után frissül.

11:42
Vincze Lóránt EP-képviselőjelölt Marosvásárhelyen szavazott

„Egy erős erdélyi magyar képviseletre szavaztam, amely Brüsszelben harcolni fog a kisebbségek jogaiért, hogy azok védelmet és megbecsülést élvezzenek az Európai Unióban” – jelentette ki Vincze Lóránt EP-képviselőjelölt, miután leadta a szavazatát Marosvásárhelyen.

Közölte: azért is szavazott, hogy Európa védje meg polgárait és kitartson a keresztény kultúra mellett. Ugyanakkor arra is, hogy Erdély fejlődhessen, a romániai magyar közösség fejlődhessen Európai Uniós forrásokból.

„Arra is szavaztam, hogy ez a kettős mérce, amely Romániát és más térségbeli országokat érint, megszűnjön minél hamarabb. Ugyanakkor ellene is szavaztam azoknak a politikai erőknek, amelyek elhallgattatni kívánják a magyar közösséget, és abban érdekeltek, hogy ne legyen képviseletünk Brüsszelben, az Európai Parlamentben” – jelentette ki. (RMDSZ-tájékoztató)

11:37
Hegedüs Csilla EP-képviselő jelölt Kolozsváron szavazott

„Ma azért szavaztam hogy az erdélyi magyar közösségnek legyen erős képviselete az Európai Parlamentben, hiszen az nem volna jó, ha rólunk hoznának döntéseket, de nélkülünk. Kérem, azokra szavazzanak, akik kiállnak értünk, és ne a román nacionalista pártokra, akik biztos nem a mi értékeinket és érdekeinket fogják képviselni!” – nyilatkozta Hegedüs Csilla. (RMDSZ-tájékoztató)

11:33
Szavazásra buzdított Kelemen Hunor RMDSZ-elnök

"Egy erős Európai Unióra szavaztam, amelyben Erdély fejlődik, és amelyben az őshonos kisebbségek is védelmet nyernek" – hangsúlyozta Kelemen Hunor vasárnap. Az RMDSZ elnöke Karcfalván az európai parlamenti választáson és a referendumon is voksolt.

A poltikus abban bízik, hogy a mai szavazást követően az erdélyi magyaroknak lesz hangjuk Európában, és nemcsak hangjuk lesz, de sikerül befolyásolniuk az Unió alakulását. „Arra szavaztam, hogy a következő években legyen gazdasági fejlődés és megerősödés, legyen biztonság Európa népeinek, és hogy azokban a kérdésekben, amelyeket az Unióban döntenek el, olyan választ kapjon közösségünk, amely megnyugtató rendezését jelenti ügyeinknek” – nyomatékosított. (RMDSZ-tájékoztató)

Kelemen Hunor arra kérte a választókat, hogy menjenek el minél nagyobb számban szavazni. Leszögezte: „attól függ, hogy mennyit ér a szavunk az Európai Parlamentben, hogy ma hányan megyünk el voksolni. Ezt ma este 9 óráig megtehetjük” – összegzett a szövetségi elnök. 

11:25

Alpári módon szidalmazta a magyarokat egy román fiatalember, miközben Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a sajtónak nyilatkozott Kolozsváron a szavazata leadása után. Miközben a politikus közölte, hogy miért érdemes minél több embert megmozgatni a szavazáson, a háttérben egy román nemzetiségű fiatalember is megszólalt. Hangos ordítozások ("Dögöljenek meg a magyarok!")  és szitokszók kíséretében fejezte ki gyűlöletét Magyarország és a magyar nyelvet beszélők iránt. A fiatalember agresszív megnyilvánulására nem jelent meg a szavazókörzet vezetősége, annak ellenére, hogy korábban egy akkreditáció nélkül felvételeket készítő fényképészt rendreutasítottak. (Berecky Szilvia)

11:10
Horváth Anna a gyermekei jövőjére szavazott

Az egyetlen dologra adta le a szavazatát, amiben hisz, amiben garanciát lát a gyermekei jövője számára: az erős erdélyi magyar érdekképviseletre, az erős kárpát-medencei európai érdekképviseletre.

Ezt nyilatkozta Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, miután leadta szavazatát Kolozsváron a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Hozzátette, valami ellen is szavazott: méghozzá az ellen, hogy az erdélyi magyar közösség a szlovákiai magyar közösség sorsára jusson, „akik az utolsó élet-halálharcukat vívják az európai parlamenti választásokon”. (Bereczki Szilvia)

10:46

Vasárnap 10 óráig a szavazásra jogosultak 6,5 százaléka adta le voksát az európai parlamenti választáson a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. A 2016-os parlamenti választásokon 5,33 százalékos volt a részvétel ebben az órában. (Agerpres)

10:35

A nem hivatalos adatok szerint a Magyar Közösség Pártja (MKP) nem érte el az 5 százalékos küszöböt, mert a szavazatoknak csak 4,96 százalékát szerezte meg. A Hídra a szlovákiaiak 2,6 százaléka szavazott.

 

10:08
Szatmár megye: csak a román településeken nagy a részvételi arány

Nagyon magas a Szatmár megyei román településeken a részvételi arány. Van, ahol tíz órára meghaladta a húsz százalékot, míg a többségében magyar településeken továbbra is alacsony a választási kedv. Az első tíz legnagyobb részvétellel bíró település közül csak mindössze egy az, amelyben a lakosok többsége magyar ajkú, az első húszból is mindössze kettő. A mezőny elején Aciua van több mint 20 szalékkal, míg Kiskolcson és Szilágyszéren mindössze 1,69 és 2,25. A szavazásra jogosultak 5 százaléka voksolt tíz óráig. (RMDSZ-tájékoztató)

09:44
Csíksomlyón szavazott Korodi Attila

Csíksomlyón adta le vasárnap szavazatát Korodi Attila. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője feleségével érkezett az urnákhoz. A politikus szavazata leadása után azt nyilatkozta: frakcióvezetőként megtapasztalta, hogy egy erős önkormányzati képviselet, egy jól felkészült frakció és egy jól működő kapocs Brüsszelben mekkora segítséget jelent. „Én arra szavaztam, hogy a magyar képviselet biztosítsa, hogy mindaz a fejlesztés, előrelépés, ami eddig európai uniós támogatással megtörtént, megmaradjon és tovább fejlődjön” – összegezte a választás fontosságát Korodi Attila. (Farkas Endre)

09:32

A Központi Választási Iroda adatai szerint vasárnap 9-kor 3,36 százalékos volt a részvétel az EP-választásokon, nagyobb, mint ugyanebben az időpontban a 2016-os parlamenti választásokon (2,5 százalék). A 2016-os parlamenti választásokon urnazárásig a polgárok 39,49 százaléka adta le a szavazatát. Az akkori becslések szerint a magyar választók részvétele is hasonló arányú volt, így az RMDSZ 6 százalékon felüli eredményt ért el.

09:01

Hargita megyében az EP-választásokon az országosnál lanyhább a szavazási kedv, ám a referendumon a részvétel már megközelíti az országos átlagot a BEC folyamatosan frissülő adatai szerint.

08:24

Miután az utóbbi három nap során Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lettországban, Máltán, illetve Szlovákiában már leadhatták szavazatukat a választópolgárok, vasárnap reggel - Romániával együtt - 21 tagállamban is megnyíltak a szavazóhelyiségek.

08:19

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint vasárnap 8.15-ig után Kovászna megyében a polgárok 1,25 százaléka, Hargita megyében az 1,38 százaléka adta le a szavazatát. Az országos részvétel 1,80 százalékos volt.

07:30
Folyamatosan frissülnek a részvételi adatok

A Központi Választási Iroda folyamatosan frissíti honlapján a részvételi adatokat. Itt megnézheti, hányan adták le a szavazatukat az EP-választásokon és itt azt, hogy hányan szavaztak eddig a referendumon.

07:06
Reggel 7-kor kinyitottak a szavazókörzetek

Vasárnap reggel hétkor kinyitottak a szavazókörzetek. Összesen 18 730 szavazóhelyiségbe várják a romániai állandó lakhellyel rendelkező több mint 18 millió 250 ezer román, illetve a Romániában élő több mint 50 ezer uniós állampolgárt, hogy megválasszák azt a 32 EP-képviselőt, akit Románia küldhet a brüsszeli testületbe. A referendumon a szavazóknak két kérdésre kell választ adniuk.












EZT OLVASTA MÁR?

X