EP-választások: fej fej mellett a PSD és a PNL, az RMDSZ 5,4 százalékon áll az exit poll adatai szerint (percről percre)


-A A+

Az adatok 96,5 százalékos feldolgozottsága szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte a vasárnapi EP-választásokat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) a második helyre szorult, az RMDSZ támogatottsága pedig 5,45 százalékos. A végleges, de nem hivatlos eredmények hétfő dálután várhatók. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor vasárnap este megköszönte a választók bizalmát. Cikkünk folyamatosan frissül.

22:19

Felkéri Viorica Dăncilă kormányfőt, hogy ne mondjon le tisztségéről – jelentette ki Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök vasárnap, az európai parlamenti választás exit poll-eredményeinek közzététele után. „Nézetem szerint ez az eredmény a koalícióra nem kellene hogy hatással legyen. Ez egy gyűlöletvihar volt” – mondta, amikor arról kérdezték, hogy szerinte a választások eredménye befolyásolja-e a kormánykoalíciót. (Agerpres)

21:58
Gabriela Firea lesz a PSD elnökjelöltje

Ígéretéhez híven, az EP-választások estéjén Liviu Dragnea bejelentette, hogy ki lesz a nagyobbik kormánypárt jelöltje az őszi elnökválasztáson. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Gabriela Fire bukaresti főpolgármestert fogja indítani a államfői tisztségért – mondta Dragnea, a PSD elnöke.

21:39

Az európai parlamenti választások után a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) le kell mondania a kormányzásról, jelentette ki a vasárnap esti urnazárást követő sajtótájékoztatóján Klaus Johannis.

„Az eredmények nyomán a PSD-kormánynak mennie kell. Ez egy olyan eredmény, amelyet már sehogy sem lehet kimagyarázni” – mondta az államfő.

21:27
Dan Barna: aljas volt a kormánypárt

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, az USR–PLUS 2020 választási szövetség társelnöke, Dan Barna szerint „aljas volt a Dăncilă-kormány”, amiért nem biztosította a külhonban élő román állampolgárok zökkenőmentes szavazását. Szerinte a népszavazáson leadott voksok jelentik az első lépést abba az irányba, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet! elnevezésű kezdeményezés alkotmányos előírássá váljon. „Erre a válaszra építhetjük a jövőt” – mondta.

21:17

Az 5,4 százalék azt jelenti, hogy az erdélyi magyar közösségnek erős hangja lesz az EP-ben – jelentette ki az exit poll adatokat kommentálva Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint ha ezeket az eredményeket a szavazatszámlálás visszaigazolja, akkor 440-450 ezer közötti a szövetségre leadott voksok száma. „Köszönjük azoknak, akik mellettünk álltak az elmúlt hetekben, hónapokban” – mondta Kelemen Hunor, külön megemlítve a jelöltek, az önkormányzati vezetők, a kampányban tevékenyen részt vállalók szerepét.

21:19
Kelemen Hunor értékelése

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök urnazárás után értékeli a választási eredményeket az RMDSZ kolozsvári székházában (Kelemen HUnor nyilatkozata 45.48-tól kezdődik).

21:17
Cioloş: a mai szavazás Románia újjászületését jelzi

Az ország újjászületéséért és egy európai Romániáért szavaztak vasárnap a román állampolgárok – jelentette ki Dacian Cioloş, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke az exit-poll eredmények közzétételét követően.

„A mai szavazás azt bizonyítja, hogy Románia újjászületik. Románia állampolgárai végre értelmet adtak szavazatuk révén a demokráciának. Köszönjük a több mint 9 millió román állampolgárnak, akik ma elmentek szavazni és bebizonyították, hogy Románia egy európai ország, és Európának is példát mutatnak arról, hogy mire képes egy nemzet, ha a társadalom meg akarja mutatni a politikusoknak, mely irányba kell tartaniuk” – mondta Cioloş.

A PLUS elnöke szerint a magyar közösség sorában is „kiemelkedő mozgósítás” volt tapasztalható.

21:04
Ezek a 21 órakor nyilvánosságra hozott exit poll adatok

Nyilvánosságra hozták a CURS-Avangarde exit poll adatait. Ezek a következők (százalék):

PSD - 25,8

PNL - 25,8

USR-PLUS - 23,9

ALDE - 4,9

Pro Románia - 5,7

PMP - 5,2

RMDSZ - 5,4












EZT OLVASTA MÁR?

X