Porcsalmi Bálint: az RMDSZ két európai parlamenti mandátummal számol


-A A+

A Romániának járó 33 európai parlamenti mandátumból az eddigi számítások szerint kettő az RMDSZ-é, de csak az EP-választások hivatalos eredményeinek közzétételekor – várhatóan szerdán vagy csütörtökön – dől el, hogy melyik párt veszít egy helyet, azaz a 33. mandátumot – nyilatkozta a Maszolnak hétfőn Porcsalmi Bálint.

Az ügyvezető elnök elmondta, a bizonytalanság abból fakad, hogy a végleges adatok feldolgozása után derül ki, melyik pártnak jut a 33-ik mandátum. Ezt a mandátumot az adott politikai alakulat csak akkor kapja meg, ha megtörténik a Brexit, Nagy-Britannia kilép az EU-ból, és képviselőik elhagyják az Európai Parlamentet.

Porcsalmi közlése szerint a Központi Választási Iroda (BEC) két féle választási eredményt közölt eddig. Az egyik egy ideiglenes eredmény, a szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága alapján. A BEC-hez időközben érkeznek a szavazókörzetektől a jegyzőkönyvek, amelyek leellenőrzése után az intézmény hivatalos részeredményeket is közöl. A választási iroda hétfő délutánig a szavazatoknak kevesebb mint felét dolgozta fel a leellenőrzött jegyzőkönyvek alapján.

„Az ideiglenes eredmények alapján végzett számításaink szerint az RMDSZ-nek két mandátuma biztos megvan a 33-ból. A kérdés csak az, hogy melyik lesz az a párt, amelyiknek a 33-ik mandátum jut" – magyarázta az ügyvezető elnök, hozzátéve, hogy csak csak végleges és hivatalos eredmények ismeretében tisztázódik ez a kérdés.








EZT OLVASTA MÁR?

X