Antal Árpád szerint az Orbán Viktor iránti szimpátia hozhatott román szavazatokat az RMDSZ-nek


-A A+

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök iránti szimpátia állhat a Kárpátokon túli román megyékben az RMDSZ-re leadott szokatlanul nagyszámú szavazat mögött – feltételezi Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

Az elöljáró szerdai sajtótájékoztatóján beszélt arról a jelenségről, hogy a Kárpátokon túli megyékből nagyszámú szavazat, mintegy 34 ezer voksot kaptak az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjei. A polgármester elmondta: őt is foglalkoztatja ez a jelenség és arra a feltételezésre jutott, hogy a román megyékben tüntetőleg szavaztak egyesek a román politikummal ellen, vagyis a magyar miniszterelnök iránti szimpátiájukat összekötötték az RMDSZ-el és rá szavaztak.

Antal Árpád elmondta: az elmúlt két évben nagyon sokat utazott az országban a Megyei Jogú Városok Szövetségének találkozói miatt, és gyakran, amikor ismeretlen emberek számára kiderült, hogy ő magyar, azonnal elkezdték neki Orbán Viktort dicsérni. „Ennek az a magyarázata, hogy Orbán Viktor érthetően fogalmaz, kimondja azt, amit az emberek hisznek és gondolnak, ezzel szemben a román politikusok többsége másként beszél, esetükben mindenki a sorok között keresi a szavak, a mondatok értelmét ” – mutatott rá a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

„Elég a Google román keresőjébe beírni, hogy Orbán Viktor, és a róla megjelent román nyelvű cikkek alatti kommenteket elolvasni, ahol legtöbben azt írják, hogy Romániának is ilyen vezetőre lenne szüksége, dicsérik a magyar miniszterelnök bátorságát és kiállását. Nem mindenki szereti azt, amit Orbán Viktor mond, de szimpatikus az, ahogyan kimondja a dolgokat, például a migrációról, vagy a keresztény kultúra védelméről, amelynek Romániában is vannak feltétlen hívei” – vélte Antal Árpád.

Mint mondta, nem tudja bizonyítani, de feltételezése szerint ezzel magyarázható a sok Kárpátokon túli RMDSZ-szavazat. Teljesen valószínűtlennek tartja azt a feltételezést, hogy a román pártokkal kötött egyezség alapján azok átjátszottak néhány ezer szavazatot az RMDSZ-nek. Magyarázata szerint minden román párt számára óriási belpolitikai tétje volt a vasárnapi szavazásnak, nem hiszi, hogy lett volna olyan román párt, amelyik bárki másnak „átadott” volna szavazatokat. Az is teljesen valószínűtlen, hogy az RMDSZ a PSD-vel és a PNL-vel is kötött volna ilyen titkos egyezséget.

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es elöljáró ugyanakkor azt sem hiszi, hogy véletlenül érkezett volna ilyen nagyszámú szavazat az RMDSZ-re a román megyékből. „A véletlen mindig nagymértékben benne van a választásokban, hiszen megfigyelhető, hogy a legkisebb magyar faluban is kapnak szavazatokat egyes román jelöltek, ez pedig fordítva is igaz – nagyon sok román többségű szavazókörzetben a véletlen hozhat szavazatot az RMDSZ-nek. Ugyanakkor, a korábbiakhoz képest, a vasárnapi választásokon tapasztalt 15-20 százalékos eltérést nem tud a véletlen generálni” – vélte Antal Árpád.

Azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Kárpátokon túli megyékben valaki megmondta volna 20 ezer embernek, hogy szavazzon az RMDSZ-re, és ennyi szavazó közül utólag senki nem állt volna a nyilvánosság elé, hogy ilyesmi történt, vagyis a román pártokkal kötött titkos paktumot teljesen valószínűtlennek tartja.








EZT OLVASTA MÁR?

X