Érlelődik a kormány elleni bizalmatlansági indítvány – Turcan szerint az RMDSZ is partner ebben


-A A+

„Nagyon valószínűnek tartja” Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, hogy az RMDSZ „elkötelezze magát” a kormány elleni bizalmatlansági indítvány támogatása mellett. A Népi Mozgalom Pártja (PMP) jelezte, ők támogatnák a kabinet megbuktatását.

Nyitott a párbeszéd a PNL és az RMDSZ között a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány kapcsán – nyilatkozta szerdán az ellenzéki párt frakciójának vezetője, aki szerint nagyon valószínű, hogy a szövetség támogatná a kezdeményezést.

Raluca Turcan szerdán azt mondta, az európai parlamenti választások eredményeinek közzétételét követően azzal az igényléssel fordultak a jó eredményeket elért alakulatokhoz, hogy állítsanak közös jelöltet a képviselőházi elnöki tisztségre a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) jelöltje ellenében.

„Tárgyaltunk az RMDSZ-szel is, a nemzeti kisebbségekkel is, és a Pro Romániával is. A nemzeti kisebbségektől kaptunk ma néhány voksot, amit köszönünk. Az RMDSZ saját jelöltet állított Kelemen Hunor személyében, aki azonban készen áll a PNL-vel való párbeszédre, többek között a bizalmatlansági indítvány kapcsán is. A tárgyalás tehát nyitott, és nagyon valószínűnek tartom, hogy az RMDSZ elkötelezze magát a bizalmatlansági indítvány támogatása mellett” – mondta Turcan.

Turcan – aki a képviselőházi elnöki tisztségért zajlott szerdai szavazáson alulmaradt a PSD és az ALDE által támogatott Marcel Ciolacuval szemben – rámutatott, meglátása szerint a Pro Románia párt alkut kötött a PSD-vel, és képviselőházi frakciójuk megalakításának jóváhagyása fejében hozzásegítette a koalíciós pártok jelöltjét a házelnöki tisztséghez.

A felvetést a Pro Románia mindkét vezetője, Victor Ponta és Daniel Constantin is cáfolta. Utóbbi azt is kijelentette, hogy az alakulat készen áll arra, hogy megszavazza a kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványt, amennyiben azt a napokban a parlament elé terjesztik.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatna egy esetleges bizalmatlansági indítványt – jelentette be később Eugen Tomac pártelnök. „Mi támogatunk egy bizalmatlansági indítványt, és erről a témáról egyeztettünk a PNL-vel, az USR-vel és az RMDSZ vezetőivel. Remélem, hogy jövő héten be tudjuk nyújtani, mert abszolút szükséges, miután Liviu Dragnea programja elsüllyedt. Az a jelzés, amelyet a polgárok a PSD-nek és az egész társadalomnak adtak, arra késztet bennünket, hogy kisöpörjük Dăncilă kormányát a Victoria-palotából” – mondta Tomac a PMP országos tanácsán.







EZT OLVASTA MÁR?

X