ENSZ BT-tagság: Teodor Meleşcanu külügyminiszter Dragneára mutogat


-A A+

Az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetéséről tett nyilatkozatok jelentették az egyik gondot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pénteki közgyűlésén, amikor Románia, az arab országok szavazatát elveszítve, nem került be a Biztonsági Tanács (BT) nem állandó tagjai közé, nyilatkozta hétfőn Teodor Meleşcanu külügyminiszter.

„A külügyminisztérium soha nem hozott olyan döntést, hogy a nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti (...) Csupán felmértük e lehetőség előnyeit és a hátrányait, de főként azt, hogy milyen törvényes aspektusai vannak egy ilyen döntésnek. Két-három ilyen elemzést végeztünk, elküldtük a kormánynak (...), és igen, sajnos ez jelentette az egyik gondot az arab országok voksával kapcsolatban” - mondta Meleşcanu.

A tárcavezető nyomatékosította, ő folyamatosan hangoztatta, hogy az ország hivatalos álláspontját kell figyelembe venni. Arra a kérdésre, hogy mondta-e annak idején Liviu Dragnea volt képviselőházi elnöknek, hogy a nagykövetség elköltöztetéséről szóló nyilatkozatok azt a nem állandó tagság elvesztését eredményezhetik, Meleşcanu így válaszolt: „Igen, mondtam”.

Románia nem került be az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagjai közé a következő két esztendőre a pénteki szavazás nyomán. Az ENSZ Közgyűlése pénteken úgy döntött, hogy Észtország, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Niger, Tunézia és Vietnám lesz 2020 januárjától 2021 végéig az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt új, nem állandó tagja.








EZT OLVASTA MÁR?

X