„A kormány képtelen volt kezelni az úzvölgyi helyzetet” – az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt


-A A+

Az RMDSZ képviselői és szenátorai szerdán aláírják az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amely számon kéri a kormányon az úzvölgyi incidenseket is. Kelemen Hunor szövetségi elnök a Maszolnak elmondta, a jövő heti szavazáson támogatni fogják a Dăncilă-kabinet megbuktatását.

A politikus tájékoztatása szerint kedden délután egyeztettek az ellenzékkel a bizalmatlansági indítványról. Az RMDSZ kérésére az indítvány szövege számon kéri a kormányon azt is, hogy képtelen volt a törvényesség helyreállítására az úzvölgyi katonatemető ügyében. Szintén az RMDSZ javaslatára bírálja a kormányt az indítvány amiatt, hogy a megyeitanács-elnökök közvetlen megválasztását előíró sürgősségi rendelet elfogadására készül.

„Ha a szöveg ez marad, akkor az RMDSZ Bukarestben tartózkodó képviselői és szenátorai is aláírják” – nyilatkozta Kelemen Hunor. Hozzátette, a formális döntést jövő héten hozzák meg az RMDSZ frakciói a bizalmatlansági indítvány támogatásáról. „A kormányt szankcionálni akarjuk az indítvány megszavazásával. Az úzvölgyi történetben sokkal keményebb fellépésre lett volna szükség, és volt erre lehetőség” – hangsúlyozta a szövetségi elnök. Kelemen Hunor emlékeztetett: az RMDSZ már áprilisban felhívta a figyelmet az úzvölgyi törvénytelenségekre. „Arról nem is beszélve, hogy milyen butaságokat beszélt hétfőn erről a belügyminiszter” – jegyezte meg.

A keddi egyeztetéseken a Nemzeti Liberális Párt közölte: ha a kormány megbukik, Ludovic Orban pártelnököt jelölik miniszterelnöknek. Ezt a javaslatot Kelemen Hunor tájékoztatása szerint az RMDSZ is elfogadta. Kérdésünkre elmondta: korai arról beszélni, hogy a szövetség a parlamentből támogatna-e egy esetleges ellenzéki kormányt, vagy akár be is lépne a kormányba.

„Ezt meglátjuk majd akkor, ha sikerül megbuktatni Dăncilă-kabinetet. Erre azonban én most nem látok nagy esélyt” – magyarázta, arra utalva, hogy egyelőre nincs meg a kormány megbuktatásához szükséges szavazatszám. Tájékoztatása szerint a keddi egyeztetéseken 203-204 szavazatot számoltak össze az ellenzéki vezetőkkel. "Azért a bizalmatlansági indítvány sikeréhez szükséges 233 szavazatig még sok van” – jegyezte meg.

Egy kis parlamenti matek

Az indítványt benyújtó Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR), Népi Mozgalom Pártnak (PMP) és az RMDSZ-nek együtt 191 szavazata van a parlamentben. A Pro Románia párt 24 szavazattal rendelkezik. Képviselői nem vettek részt a keddi egyeztetéseken, ám elnökük, Victor Ponta korábban jelezte: nem írják ugyan alá a bizalmatlansági indítványt, de támogatják a kormány megbuktatását. Román sajtóértesülések szerint a nemzeti kisebbségek 17 tagú frakciója megosztott ebben a kérdésben. Van további 3 független honatya, akikről még nem tudni, hogyan szavaznak majd a bizalmatlansági indítvány vitáján.








EZT OLVASTA MÁR?

X