Vass Levente: alkuk és kompromisszumok sorozata következik az elveszített választások után


-A A+

Igazságtalannak tartja Vass Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke a szövetség volt polgármesterjelöltjének, Soós Zoltánnak a vádjait, melyek szerint az érdekképviselet vezetősége összejátszik a városvezetéssel, Dorin Florea jelenlegi polgármester esélyeit növelve a jövő évi helyhatósági választásokon. A képviselő írásban feltett kérdéseinkre írásban válaszolt, ezt az alábbiakban – határozott kérésére – változtatás nélkül közöljük.

Soós Zoltán szerint „a marosvásárhelyi RMDSZ összejátszik a városvezetéssel, hogy jövőre ismét Dorin Floreát juttassa polgármesteri székbe". Mi érdeke fűződik/fűződne a városi RMDSZ-szervezetnek ahhoz, hogy újból Florea legyen a polgármester?

Azt hiszem, Zoli most rosszul ítéli meg a helyzetet. Örülök annak, hogy több évnyi pihenés után visszatért a politikába, minden visszatért értelmiségi ajándék ennek a városnak. Mégis, kicsit csalódott vagyok, hogy olyan gesztusokat tesz, mintha helyet kellene csinálnia magának. De Zolinak nem kell helyet csinálnia magának, mindenkinek van helye, aki dolgozni akar. Ha hétről hétre, hónapról hónapra értelmiségi, illetve politikai nyomás alatt tartotta volna Dorin Floreát az utóbbi három évben – emlékezzünk, ezzel az emlékezetes ígérettel zárta a polgármester-jelöltségi kampányát – nemcsak, hogy megkönnyítette volna a mi, a mezítlábas, városi RMDSZ-es munkánkat, de lehetősége lett volna jobban megérteni a mit-miérteket. Amit mond, nagyon súlyos és felelőtlen is. Jól cseng, lehet vele szimpátiapontokat szerezni, de igazságtalan. 

Igaz-e, hogy a városi RMDSZ rákényszeríti akaratát a helyi tanács RMDSZ-frakciójára, és emiatt a tanácsosoknak olykor a város számára előnytelen határozatokat meg kell szavazniuk?

Ha kérdése arra vonatkozik, hogy biztonságos távolságból, netán a képviselői irodám konyhájából, kellemes kávézások közepette fundálom-e ki két-három közelállóval a városi frakció döntéseit, mint valamilyen politikai Hókusz, a válaszom: természetesen nem. Én a városi RMDSZ-irodában dolgozom, amit megpróbáltunk minél befogadóbbá, hívogatóbbá tenni az emberek számára. Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy bizonyos ügyekben nem alakul-e ki városi elképzelés és ezt nem érveljük meg erősen a frakcióban is, a válaszom: természetesen igen. 

Milyen kompromisszumokra kell törekednie az RMDSZ-nek a városvezetéssel, és mit kap ezekért cserébe a magyar közösség?

A sushit a japán szakács úgy készíti, hogy kézzel egyengeti a rizst, kézzel nyomogatja össze a masszát és nyers halat is tesz bele. Az ön kérdése olyan, mintha megkérdeznénk a sushi szakácsot, hogy igaz-e az, hogy kézzel mászik-e bele a rizsbe, kézzel teszi-e a tálba, sőt, igaz-e, hogy a hal, amit használ, nyers? Alkuk és kompromisszumok sorozata következik főleg elvesztett választások sorozata után. Kézzel, nyers hallal politizálunk, ha kell. És persze sokkal több dolgot érünk el így is, mintha nem törekednénk a kompromisszumra. Mert például lehet, hogy Portik Vilmos bemegy tárgyalni Forgatag-ügyben, de tőlünk kérdik meg, hogy akkor küldhetik-e a politikai számlát a városi RMDSZ-hez. Mint látja, nem kerülöm meg a kérdést, hanem olyan direkt módon válaszolok rá, ahogy Maros megyében nem szokás. 

Mit értett a pénteki kijelentése alatt, hogy „elengedi a Vásárhelyi Forgatag kezét"?

Sajnos idén a Forgatag-sztori nem csak a Forgatagról szól. Adott egy már számottevő múlttal, komoly teljesítésekkel, a marosvásárhelyiek rokonszenvét méltán élvező rendezvény, amely keretében ott van az általam jegyzett Borudvar is, ami szintén nagyon sikeres. És adott az a politikai csomag, amit minden évben ki kell alkudjunk, hogy a Forgatag beljebb jöjjön a városba, nagyobb legyen, sőt, pénzbeli támogatást is kapjon, lehetőleg időben. El lehet képzelni, hogy abban az esetben, ha lépten-nyomon betettünk volna a város polgármesterének, milyen esélyünk lenne arra, hogy évről évre konszolidáljuk ezt a rendezvényt. A Forgatag idén sajnos már inkább a politikusok helyezkedésének eszköze. Elismerem, az „elengedem a Forgatag kezét” egy teátrális gesztus volt. Célom az volt, hogy megmutassam, mennyire átpolitizált idén ez a rendezvény, mennyire könnyen használják sokan eszköznek arra, hogy helyzetbe kerüljenek. 

Lényeg a lényeg. A Forgatag ügye meg van oldva. Ismétlem, a Forgatag ügye meg van oldva. A Forgatag lehet a városban, sőt fejlődhet is a városban. Megoldottuk. Portik Vilmosnak annyit kell ezért tennie, hogy bemegy és személyesen kéri Dorin Floreától. Ezt kell megtennie most a marosvásárhelyiekért, ennyit. Minden egyebet már előkészítettem, előkészítettünk. Nem akarom megbántani Portik Vilmost, nem mondom neki azt, hogy sushi time. Maradjunk annyiban, hogy itt az ideje a töltött káposztának. Soha nem voltunk olyan közel az eddigi legnagyobb, legvárosibb Forgataghoz, mint az idén, és ennek örülnünk kell, ha tudunk még örülni annak, amit elérünk.

Valóban ön lesz jövőre a vásárhelyi RMDSZ polgármesterjelöltje?

Egyre gyakrabban teszik fel nekem ezt a kérdést. Nem tudom még, nem döntöttem el. Miért, hallott esetleg valamit?








EZT OLVASTA MÁR?

X