Törvénytervezet készül a külföldi szavazás szabályozására


-A A+

Megkezdte működését a külföldi szavazókörzetek megszervezésével és a szavazás zökkenőmentes lebonyolításával megbízott parlamenti különbizottság.

Július 5-éig kell elkészítenie a választási törvény módosításával megbízott parlamenti különbizottságnak a külföldi szavazást szabályozó jogszabálytervezetet.

A határidőt a csütörtökön tartott első ülésén szabta meg a héten megalakított testület, amely ugyanakkor elküldte szabályzatát jóváhagyásra a képviselőház és a szenátus házbizottságának.

A házközi bizottság következő ülését hétfőn 14 órától tartják, erre az Állandó Választási Hatóság, a külügyminisztérium, a belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, valamint a külhoni románokért felelős minisztérium képviselőit is meghívták.

A május 26-i európai parlamenti választásokon sok külföldi szavazókörzetben káosz uralkodott el, a választók egy része nem is adhatta le a szavazatát, ami miatt az ellenzék büntetőjogi feljelentést is tett, Klaus Johannis államfő pedig választójogi reformot követelt a kormánytól és a parlamenttől.







EZT OLVASTA MÁR?

X