Civilek: nem kapnak megfelelő tájékoztatást a külföldi szavazók


-A A+

Huszonkilenc civil szervezet küldött nyílt levelet az Állandó Választási Hatóság elnökének és a külügyminiszternek a külhoni szavazásra regisztrálók csekély száma miatt.

Az aláírók szerint az Állandó Választási Hatóság (AEP) által javasolt szavazási rendszert nem ismerik eléggé az állampolgárok, az állami hatóságok lakossággal való kommunikációja pedig javításra szorul.
A levélben az áll: a www.votstrainatate.ro felületet követve megállapítható, hogy naponta körülbelül 470-en iratkoznak fel a szavazókörzeti voksolásra, és körülbelül 425-en levélszavazásra. Ha továbbra is ez marad a regisztrálások ritmusa, akkor a szeptember 11-ei határidőig körülbelül 21 600-an fognak szerepelni a szavazókörzeti, és 19 500-an a levélszavazásra feliratkozott, határon túli állampolgárok listáján, noha 5,6 millió román állampolgár él külföldön, és hétszázezernek van úgynevezett CRDS (cetăţean român cu domiciliul în străinătate - külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgár) útlevele. 

Az érintettek hatákonyabb tájékoztatása érdekében a dokumentum megszövegezői szorgalmazzák, hogy az állami hatóságok tegyenek többet a www.votstrainatate.ro online felületen való regisztráció népszerűsítése érdekében, például úgy, hogy közérdekű információként hirdessék a sajtóban, szórólapokat osztogassanak a határátkelőknél, és Románia külképviseleteinél plakátokat helyezzenek ki ebben a témában. 

Kérik ugyanakkor, hogy a külügyminisztérium tájékoztassa a közvéleményt a külhoni szavazás előkészítésével kapcsolatos lépéseiről, és időben gondoskodjon a külföldi szavazókörzetek megnövekedett száma miatt szükséges humán erőforrásokról. 

Nem késett sokat az Állandó Választási Hatóság válasza

Nem sokkal később az Állandó Választási Hatóság (AEP) közölte, hogy eddig 7253 román állampolgár regisztrált a www.votstrainatate.ro felületen. 

Az AEP szerint növekedett a levélszavazást választók száma, és közleményében azt is kiemeli, hogy a levélszavazással egyszerű és biztonságos módon, otthonról lehet voksolni, megspórolva így az utazási költségeket, és elkerülve a szavazókörzeteknél várható torlódást. A hatóság ugyanakkor emlékeztet, hogy mindenki csak személyesen regisztrálhat a www.votstrainatate.ro honlapon, a más választópolgár személyes adatainak felhasználásával történő regisztrálás törvénybe ütközik. 

Az AEP hangsúlyozza: a külföldön élő szavazópolgároknak a levélszavazást ajánlja, mert egyszerű, biztonságos, hatékony és korszerű módszer a határokon kívül élő állampolgárok szavazati jogának gyakorlására. 








EZT OLVASTA MÁR?

X