Bocsánatkérésre és lemondásra szólítja fel Csomortányi Istvánt a MIÉRT


-A A+

Közleményben ítéli Csomortányi Istvánnak, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének náci karlendítését, egyúttal nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel az EMNP-s politikust az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet vezetősége.

A MIÉRT hétfői közleményében elítél „minden olyan megnyilvánulást, amelynek célja egy bizonyos etnikai csoport megalázása és megfélemlítése, illetve a csoport tagjai elleni erőszak vagy előítéletes fellépés kiváltása”.

Az ernyőszervezet illetékesei „felháborítónak és elítélendőnek” tartják, hogy Csomortányi István egy 2003-as felvételen négy társával együtt egy olyan karlendítéssel pózolt, „amivel Európa legsötétebb korát felidézve gúnyt űzött a Holokauszt áldozataiból”.

„Az, hogy ez a fotó nyilvánossá vált, nem egy belső politikai játék eredménye, még csak nem is Photoshop-manipuláció, hanem arról tesz tanúvallomást, hogy az EMNP vezetősége teljesen elfogadhatónak tartja ezt a fajta megnyilvánulást, sőt mi több, gúnyt űz az egész szituációból” – írják.

A MIÉRT vezetőségét elszomorítja az a mód, ahogyan a néppárt vezéregyéniségei „megpróbálják szőnyeg alá seperni az ügyet: egyszer ujjal mutogattak azokra, akik kiszivárogtatták a fényképet, személyes bosszút kiáltván, majd gúnyt űzve a helyzet súlyosságából, Bálint József, a Háromszéki EMNP elnöke a karlendítést a »fiúk, ki kér egy sört?« kérdésre való feleletnek tekinti”.

Az ifjúsági tömörülés vezetői szerint elfogadhatatlan, hogy 2019-ben, amikor a többség–kisebbség viszonyának megoldása az erdélyi magyarok számára létfontosságú, olyan politikai vezető jusson hatalomhoz, „akinek a náci karlendítés nem elítélendő, hanem egy jó poén”.

A MIÉRT a közleményben felkéri Csomortányi Istvánt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot mindenkitől, akit megnyilvánulásával megbántott és mondjon le az EMNP-ben betöltött minden tisztségéről, „nem kompromittálva tovább az erdélyi magyarok belföldi és külföldi megítélését”.








EZT OLVASTA MÁR?

X