Felmérés: Johannis utcahosszal vezet Dăncilă előtt


-A A+

Toronymagasan Klaus Johannis hivatalban lévő államfő az elnökválasztás első fordulójának esélyese a SOCIOPOL közvélemény-kutató intézet felmérése szerint. A második helyre Viorica Dăncilă miniszterelnököt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét jósolják.

A România TV által ismertetett eredmények alapján az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott Klaus Johannis a leadott érvényes szavazatok 43 százalékát kapná meg, míg legnagyobb kihívója, Viorica Dăncilă kormányfő ennek kevesebb mint felével, 21 százalékkal jutna a második fordulóba.

A harmadik helyen a szintén ellenzéki, a jelenlegi politikai osztály egészének ellenében megújulást ígérő Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke áll: rá a válaszadók 15 százaléka voksolna.

Mircea Diaconu független – ám a baloldali Pro Románia és a volt kormánytényező, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogatását élvező – jelölt a negyedik helyen áll (a színészre, volt európai parlamenti képviselőre 11 százaléknyian pecsételnének), míg a negyedik a magyarellenes Népi Mozgalom Pártja (PMP) által „előretolt” Theodor Paleologu 4 százalékkal.

Az elnökválasztás kampánya október 12-én kezdődik, a választást november 10-én tartják. Ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint felét, akkor a két legjobb eredményt elérő aspiráns részvételével második fordulót szerveznek november 24-én.
EZT OLVASTA MÁR?

X