FRISSÍTVE – Jogerősen felmentette a legfelsőbb bíróság Markó Attilát a DNA vádjai alól


-A A+

FRISSÍTVE: Jogerősen felmentette kedden a legfelsőbb bíróság Markó Attilát, a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagját, akit tavaly alapfokon öt év letöltendő börtönre ítélt egy visszaszolgáltatási ügyben a bukaresti táblabíróság. „Egyelőre nem bontok pezsgőt, de egy pohár pálinkát megiszom" – kommentálta az ítéletet a Maszolnak, arra utalva, hogy még két per van folyamatban ellene. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az ítéletet üdvözölve úgy fogalmazott: tudni kellene, hogy ki felel majd Markó Attila meghurcolásáért.

Tavaly ebben a bűnvádi perben az RMDSZ volt képviselője mellett többek között Horia Georgescu, a tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt elnöke négy év letöltendő, Theodor-Cătălin Nicolescu volt képviselő, a kártérítési bizottság volt alelnöke 9 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A megvádolt négy ingatlanbecsüs közül egy letöltendő, kettő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a negyedik szakértőt felmentették.

A Mediafax beszámolója szerint a kedden hozott jogerős ítéletében a legfelsőbb bíróság Horia Georgescut felmentette a vádak alól, Theodor-Cătălin Nicolescura pedig nyolc év letöltendő szabadságvesztést szabott ki.

Nemzetközileg körözik

Mint ismert, Markó Attilát 2014-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult az államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan – a Székely Mikó Kollégium épületének – visszaszolgáltatásához. Miután a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek ellene, Markó Attila bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A tavalyi alapfokú ítéletet távollétében hozták meg, Románia korábban nemzetközi körözést adott ki ellene.

Még két per van folyamatban ellene

„Igazság született... Jogerősen felmentettek a második kárpótlási ügyben is” – írta közösségi oldalán Markó Attila nem sokkal azután, hogy nyilvánosságra hozták a jogerős ítéletet.

A bejegyzés alatt gratuláló és bátorító hozzászólások jelentek meg, de a restitúciós bizottság volt tagja emlékeztette a közvéleményt, hogy még két másik per van folyamatban ellene – amelyekben szintén ártatlannak vallja magát.

 

A mostani ítélet pozitívumot jelenthet a két másik ügyben is, de mint írta: „ettől még nem jött vissza a bizalmam a román igazságszolgáltatásban”.

Üdvözölte a döntést Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke rövid közleményben reagált a legfelsőbb bíróság döntésére. „Jó hír, hogy véglegesen felmentették Markó Attilát a három visszaszolgáltatási ügy egyikében! Az első perctől bíztunk Attila ártatlanságában, most bízunk abban, hogy a másik két ügyben is hasonló döntés születik. Meghurcoltak egy embert és tönkretették. Tudni kellene, hogy ki felel majd ezért” – fogalmazott a szövetség elnöke.








EZT OLVASTA MÁR?

X