A Rise Project szerint uniós alapokból lopott Dan Barna korábbi cége


-A A+

A hátrányos helyzetűek kárára, csalások révén nyerészkedett Dan Barna korábbi cége – állítja a kedden megjelent ankétjában a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) államfőjelöltjéről a Rise Project.

A tényfeltáró portál "Az igazság Dan Barnáról" címmel a politikus vállalkozói múltját ismerteti a terjedelmes írásában. E szerint Dan Barna korábban DCG néven egy uniós projekt-menedzsmentre és tanácsadásra szakosodott céget alapított. A vállalkozásából kilépett 2016-ban, amikor az európai uniós alapok minisztériumának államtitkára lett a Ciolos-kormányban.

Rise Project szerint Dan Barna irányítása alatt DCG több olyan uniós projektet is lebonyolított, amelyek célja a társadalom perifériájára szorult, hátrányos helyzetű személyek megsegítése volt. A sikeresen megpályázott pénzek egy része azonban nem jutott célba, hanem – többek között fiktív számlák révén – a későbbi politikus és elnökjelölt baráti köréhez tartozó vállalkozásokhoz került.

Rise Project szerint a DCG projektjei révén közel 6 millió euróval gazdagodtak meg illetéktelenül Dan Barna környezetéhez tartozó személyek, miközben a pénz csak papíron jutott el az arra rászorulókhoz. A portál emlékeztet, hogy éppen a politikus vezette USR-hez fűződik a „Büntetőügyesek nélküli közéletet” nevű kampány.

Az államfőjelölt kedden azzal reagált a vádakra, hogy a volt cégének projektjeit rendszeresen ellenőrizték az illetékes hatóságok, és mindent rendben találtak. Dan Barna „természetesnek” nevezte, hogy éppen az elnökválasztási kampányban jelennek meg róla ilyen anyagok.








EZT OLVASTA MÁR?

X