A PMP aláírta a támogatási megállapodást a miniszterelnökjelölttel


-A A+

Politikai együttműködési megállapodást írt alá a kormányalakításra felkért Ludovic Orbannal Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke hétfőn – közölte a PMP vezetője.

Tomac nagyon jónak minősítette a Nmezeti Liberális Párt (PNL) elnökével folytatott hétfői megbeszélést, és bejelentette, hogy megállapodást írtak alá, amelyben a PMP elnöke az Orban-kormány támogatása mellett kötelezte el magát. Tomac beszámolója szerint Orban és kollégái „teljes nyitottsággal” viszonyultak olyan, a PMP által fontosnak talált kérdésekhez, mint az infrastrukturális beruházások, a speciális nyugdíjak eltörlése (a katonai nyugdíjat leszámítva), vagy a Moldovai Köztársasággal való kapcsolatok fellendítése.

Az Európai Unió különböző országaiban dolgozó 3,5 millió román állampolgár érdekvédelmével kapcsolatban szintén sikerült közös nevezőre jutni – sorolta a PMP vezetője, hozzátéve, reményei szerint olyan témakörökben is közös elképzeléseket fognak felvázolni a PNL-vel, mint a tanügy, az egészségügy és a nagy infrastrukturális fejlesztések.

„Nagy vonalakban: a PMP mind a 18 törvényhozója jelen lesz a szavazás napján, jelen lesz a szakbizottságokban, és bizalmat fog szavazni a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök által vezetett kormánynak” – mondta Eugen Tomac a PNL-elnökkel folytatott tárgyalásokat követően.

Azt is elmondta az újságíróknak, hogy a megállapodás tartalmazza a kétfordulós polgármester-választásra vonatkozó törvénytervezet támogatását, amelyet a parlament fog megvitatni.

Tomac ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kijelölt kormányfőnek „nem volt bátorsága” külön minisztériumot létrehozni a Moldovai Köztársasággal való kapcsolattartásra.

A PMP azt mondta: azoknak a törvényhozóknak, akik még nem hoztak döntést, azt fogja javasolni, hogy szavazzanak bizalmat az Orban-kormánynak.








EZT OLVASTA MÁR?

X