Bogdan Aurescu a Trianon-centenáriumtól félti a román-magyar kapcsolatokat


-A A+

A jövő évi Trianon-centenáriumtól félti a román-magyar kétoldalú kapcsolatokat Bogdan Aurescu román elnöki tanácsos, akit a beiktatásra váró új román kormány külügyminiszteri posztjára javasolt Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Aurescu a parlament egyesített külügyi szakbizottságában lebonyolított szerdai meghallgatása alkalmával fejtette ki álláspontját a román diplomácia prioritásairól. Ezek sorában a képviselőház külügyi bizottságát elnöklő Biró Rozália Magyarországra vonatkozó kérdésére válaszolva részletezte a kétoldalú kapcsolatokra vonatkozó nézeteit, és hozta szóba az első világháborút lezáró, Magyarország határait kijelölő békeszerződést.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője arra kért magyarázatot: miért került az utolsó helyre Magyarország a kormányprogram szomszédságpolitikával foglalkozó fejezetében. Aurescu szerint ebben semmilyen szándékosság nincs, Magyarország 2002 óta stratégiai partnere Romániának, amellyel rendkívül fontos kereskedelmi kapcsolatai vannak. Úgy vélte: ki kell egyensúlyozni a Magyarország javára billenő külkereskedelmi mérleget, és sajnálkozva beszélt a befektetések terén tapasztalható különbségekről, hozzátéve, hogy ezeket a kérdéseket „szabályozni” kell.

A külügyminiszter-jelölt egy kétoldalú kereskedelmi kamara létrehozását sürgette, és megemlítette, hogy a két országnak sok fontos közös projektje van, például a Bukarest-Budapest gyorsvasút megépítése. „Meg kell említenem a kisebbségi vegyesbizottságot is, amely sajnos már nagyon régóta nem ült össze, az utolsó jegyzőkönyvet 2009-ben írtuk alá. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy jövő év június 4-én lesz a trianoni békeszerződés századik évfordulója: reméljük, hogy ez az alkalom nem hoz diplomáciai konfrontációt a kétoldalú kapcsolatokban” – mondta a külügyminiszter-jelölt.

Aurescu a parlamenti szakbizottság előtt tartott felvezetőjében az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerségének, Románia európai uniós integrációjának elmélyítését és a NATO-ban elfoglalt pozíciójának megszilárdítását nevezte a román külpolitika fő célkitűzéseinek. A szakbizottság nagy többséggel - 31 szavazattal három ellenében, két tartózkodás mellett - alkalmasnak találta Aurescut a külügyminiszteri posztra.

Az RMDSZ elnöke korábban „visszalépésnek” minősítette, hogy ismét Aurescu lehet a külügyminiszter, aki Victor Ponta szociáldemokrata kormányában 2014 novemberétől kezdődően egy évig állt a román diplomácia élén. Kelemen Hunor azt mondta: a jobbközép PNL igazán találhatott volna "ugyanolyan jó, de nyitottabb" diplomatát a szociáldemokrata Adrian Nastase "iskolájából" származó Aurescu helyett a román külügyi tárca élére. Az RMDSZ - az egyes miniszterjelöltekkel kapcsolatos fenntartásaitól függetlenül - hétfőn írásos megállapodást kötött a PNL-lel az Orban-kormánynak nyújtandó parlamenti támogatásról.

A Ludovic Orban által javasolt PNL-kormány beiktatásáról november 4-én szavaz a parlament.
EZT OLVASTA MÁR?

X