FRISSÍTVE - Menesztették Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert


-A A+

FRISSÍTVE: Meg kellett válnia hivatalától Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármesternek, miután a csütörtöki tanácsülésen az önkormányzati képviselők kétharmada megszavazta az RMDSZ-frakció által benyújtott határozattervezetet. A 21 tagú testületből 17-en támogatták az elöljéró menesztését. FRISSÍTÉS: A szavazás után az RMDSZ Maros megyei szervezete közleményt adott ki, amelyben úgy értékeltek, hogy a marosvásárhelyi tanácsban kétharmados Florea-ellenes többség született.

A korábban a meteorológiai intézet vezérigazgató-helyetteseként is tevékenykedő, volt parlamenti képviselő Makkai azt követően lett tanácsos, majd alpolgármester, hogy az RMDSZ listáján előtte szereplő Novák Csaba Zoltán szenátor lett. Makkaival kapcsolatban az első kifogások akkor merültek fel, amikor az RMDSZ-frakció döntésével szembemenve részt vett egy dél-koreai tanulmányúton. Ezt az sem enyhítette, hogy az alpolgármester utólag befizette a városkasszába a kirándulás költségeit.

Az RMDSZ-en belül is megosztást hozott Makkai személye, a városi szervezet korábbi elnöke, Vass Levente nem támogatta a menesztését és a szervezetből való kizárását. Később azonban Kelemen Hunor szövetségi elnök azt nyilatkozta az RMDSZ listáján megválasztott Makkairól, hogy ő már nem a szövetség, hanem Dorin Florea polgármester érdekeit képviseli.

A Szabad Emberek Pártja (POL) ezt követően nyújtotta be a Makkai leváltását célzó határozattervezetét, amelynek hatására az RMDSZ-frakció is benyújtotta a sajátját. A törvény értelmében az alpolgármester leváltásához a tanácsosok kétharmadának szavazata szükséges, Marosvásárhely esetében ez huszonegyből tizenhatot jelent.

 

Az RMDSZ-frakció tíz tagot számlál, leszámítva a korábban lemondásra felszólított és azt megtagadó Makkait, a szövetség kilenc szavazatához még a POL három, a PSD négy és a PNL egy önkormányzati képviselőjére volt szükség, hogy a kétharmad biztos legyen. Végül 17-en szavaztak az alpolgármester menesztésére, egy tanácsos hiányzott, hárman nem szavaztak.

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint a csütörtöki tanácsülésen Csíki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője többek között azt rótta fel az alpolgármesternek, hogy nem mutatta be a 2018-as tevékenységi beszámolóját, és nem tartotta tiszteletben azt a tanácsi határozatot, amely szerint kiszállási díjat kellett volna fizetni annak az önkormányzati küldöttségnek, amely szeptemberben a város magyarországi testvérvárosába, Zalaegerszegre látogatott. 

Makkai Gergely valótlanoknak állította az ellene felhozott vádakat, és közölte, hogy az RMDSZ több képviselője ellen feljelentést tesz. 

FRISSÍTÉS: A szavazás után az RMDSZ Maros megyei szervezete közleményt adott ki, amelyben úgy értékeltek, hogy a marosvásárhelyi tanácsban kétharmados Florea-ellenes többség született.

A csütörtök délután kiadott közleményben azt írták: az RMDSZ-frakció újra bebizonyította, hogy az elmúlt évek politikájához képest irányváltás történt, és a legnagyobb frakcióként újra következetes ellenzékként viselkedik. Mind Makkai Gergely menesztésekor, mint a költségvetés-kiegészítés megszavazásában a marosvásárhelyi emberek érdeke érvényesült, tették hozzá. 

A költség-kiegészítés kapcsán a megyei szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy csak az államtól kapott 24 millió lej elosztását szavazta meg az RMDSZ-frakció. „A kormánytól kapott pénzösszeget a törvény értelmében fizetésekre, szociális segélyekre, közszállításra, szemételhordásra és az intézmények fenntartására kell fordítani” – magyarázták, hozzátéve, ehhez az állásponthoz sikerült politikai szövetségeseket találni.

„A jövőre nézve az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója hajlandó sürgősségi tanácsgyűlésen megszavazni azokat az összegeket, amelyek újabb munkálatok, infrastrukturális beruházások megkezdését teszik lehetővé, amennyiben a polgármesteri hivatal tételekre bontva pontos kimutatást terjeszt a tanácstestület tagjai elé. A marosvásárhelyieknek joguk van pontosan tudni, hogy hány munkálat lett befejezve, azok külön-külön mennyibe kerültek, hány elvégzett munkálat nem lett kifizetve, hány munkálat van folyamatban, azok külön-külön mennyibe kerülnek, illetve milyen új munkálatokat akarnak elkezdeni, milyen helyszíneken és azok mennyibe kerülnek” – sorolták. 

„Amennyiben a polgármesteri hivatal hajlandó átláthatóvá tenni a költekezését, az RMDSZ is partner lesz a racionális városfejlesztés és közpénz elköltésében” – összegeztek, hozzátéve, hogy ezidáig nem volt nyomon követhető, hogy hol, mikor, milyen sorrendben és milyen összegek szerint történnek a beruházások. 








EZT OLVASTA MÁR?

X