Vasárnap estig zajlik az államfőválasztás első fordulója (percről percre)


-A A+

Vasárnap reggel 7-től 21 óráig zajlik az elnökválasztás első fordulója Romániában. A tét voltaképpen az, hogy a további 13 jelölt közül melyik jut be az ötéves mandátuma végéhez ért Klaus Johannisszal együtt a két hét múlva tartandó második fordulóba. A külföldön élő román állampolgárok már péntek óta szavaznak, a levélszavazatokkal együtt a romániai urnanyitásig közel 300 ezren éltek ezzel a jogukkal. Este 9-kor három közvélemény-kutató intézet exit poll adatait ismertetik. Hasznos tudnivalókat a szavazásról itt olvashat. Cikkünk folyamatosan frissül.

17:34

Vasárnap délutánig 61 szabálysértésre vonatkozó bejelentés érkezett, de ezek fele megalapozatlannak bizonyult – közölte a belügyminisztérium sajtótájékoztatóján Monica Dajbog szóvivő. Tiltott kampányolásért, alkoholárusításért és kettős szavazás kísérletéért szabtak ki bírságokat. A választás előtti szombaton, illetve vasárnap összesen 15 ezer új személyazonossági igazolványt állítottak ki, köztük 11 mozgáskorlátozott és nem szállítható személyhez mobil kamerát vittek ki, hogy érvényes fényképes igazolványt készíthessenek.

17:15

Lezárult a romániai államfőválasztás első fordulója Új-Zélandon és Ausztráliában. Új-Zélandon Aucklandban 191 román állampolgár adta le a voksát, az Ausztráliában kialakított hat szavazókörzetnél összesen 989 román állampolgár élt szavazati jogával. (Agerpres)

17:01

Becslések szerint a magyar részvétel lemaradása  a16 órai adatok szerint 11 százalékos volt az országos részvételhez képest, ezért Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője arra biztatta az embereket, hogy menjenek el szavazni, illetve ha már voltak, akkor győzzék meg környezetüket arról, hogy érdemes élniük szavazati jogukkal.

16:17
Csalódást okoztak a 16 órai adatok

Másfél százalékkal elmaradt az öt évvel ezelőtti, hasonló órában mért szinttől az elnökválasztáson való részvétel - derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) adataiból. Míg a 2014-es elnökválasztás első fordulójában 16 óráig a polgárok 35,1 százaléka szavazott, addig most vasárnap - ugyanaddig az időpontig - csak 33,45 százalékos volt a részvétel. 

15:29
A kormányfő rekordrészvételre számít

Nagyon jó körülmények között zajlik a szavazás, csak apró, jelentéktelen incidensekről érkeztek bejelentések, mondta vasárnap kora délután Ludovic Orban miniszterelnök. Közölte, a határokon túli szavazóhelyiségekben akadálymentesen zajlik a voksolás, ami azt jelenti, hogy a külföldi szavazással kapcsolatos szabályzat módosítása meghozta gyümölcsét, mert a külhoni románok végre a lehető legjobb körülmények között tudnak élni szavazati jogukkal. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) székházában adott nyilatkozatában Orban úgy vélekedett, valószínűleg az elnökválasztások első fordulója történetének legnagyobb jelenléti arányát fogják regisztrálni az idén. A liberális párti vezetők a Nemzeti Liberális Párt fővárosi székházában gyülekeznek az államfőválasztás első fordulójának vasárnapján. (Agerpres)

14:51

A PSNews által megszerzett eddigi exit poll adatok szerint Klaus Johannis jelenlegi államfő toronymagasan vezet, mögötte második helyen Viorică Dăncilă volt kormányfő áll.További részletek itt.

14:50

Lassan gyűlnek a voksok Csíkszereda választókörzeteiben. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere kora délután adta le szavazatát. Ottjártunkkor lassan szállingóztak az emberek az államelnökválasztás első fordulójában, főleg idősek járultak az urnákhoz. 

14:49
Biró Rozália: szánjunk rá egy félórát!

​„Ma egy olyan államelnökre szavaztam, aki képes és nyitott arra, hogy olyan országot teremtsen, ahol kölcsönös tisztelet uralkodik, egymást megbecsüljük, és egymásra odafigyelünk, ahol az állam van az emberekért, és nem fordítva” – mondta Nagyváradon Biró Rozália.

Az RMDSZ Bihar megyei képviselőjé, a szövetség nőszervezetének elnöke szavazata leadása után másokat is erre biztatott. „Kérek mindenkit, szánja rá azt a fél órát, hogy hallassa a hangját. Bizonyítanunk kell azt, hogy erős magyar közösségünk van, bizonyítanunk kell azt, hogy megkerülhetetlenek vagyunk a politikai és társadalmi téren egyaránt, és bizonyítanunk kell, hogy összefogással tudunk fellépni, akkor amikor az szükséges gyermekeink jövőéjért.”

14:19
Lélektani határ fölött a 14 órai részvétel

A szavazási joggal rendelkező polgárok több mint 25 százaléka adta le voksát 14 óráig - jelentette be a Központi Választási Iroda (BEC), ami abszolút számban több mint 4 és fél millió állampolgárt jelent. Ez jelentősen magasabb adat, mint amit legutóbbi szavazáskor mértek, az európai parlamenti választások alkalmával 14 óráig a voksolók 23,9 százaléka adta le szavazatát. Ehhez a számhoz hozzáadódik még a külföldön leadott mintegy 430 ezer szavazat. 

14:04

A Maszol érdeklődésére az alacsony háromszéki választási kedvről Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta: az elmúlt egy évtizedben kialakult, hogy az erdélyi, székelyföldi megyékben később indulnak el az emberek szavazni. „Az számít, ami este 9 órakor van, és nem az, ami reggel, így időnk van bőven megelőzni sok dél romániai megyét” – mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester. Véleménye szerint a háromszékiek is érzik ennek fontosságát. „Az én józan paraszti eszem is azt mondja: részt kell venni a választásokon, erőt kell felmutatni minden alkalommal, hogy ott tudjunk ülni az az asztal mellett ahol a döntéseket meghozzák, mert régi mondás, hogy ha nem ülünk az asztal mellett, felkerülünk az étlapra, amit nyilván nem akar senki”, összegzett Antal Árpád.

13:52

Szatmár megye 337 szavazókörzetben 313 553 szavazásra jogosult személyt várnak vasárnap 21 óráig az urnák elé – eddig közülük még elég kevesen, mindössze 11,32 százalék (35 523 fő) élt alkotmányos jogával. A megyei rendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint a voksolás minden szavazóhelyiségben gond nélkül kezdődött meg és eddig semmiféle incidensről nem érkezett bejelentés. A különböző pártok politikusai igyekeztek jó példát mutatni s már a kora délelőtti órákban voksoltak — a korán kelők csapatát erősítette Pataki Csaba tanácselnök, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnöke és Kereskényi Gábor polgármester.

13:45

Az RMDSZ becslései szerint a vasárnap 13 órás adatok szerint is elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól az elnökválasztás első fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) 13 órás jelentése alapján az országos részvétel 20,7 százalékos volt, magasabb. Az RMDSZ becslése szerint a magyarok részvétele 18 százalék  körüli volt – ismertette az adatokat Hegedüs Csilla szóvivő.

A becslés szerint magyar részvétel lemaradása 13,7 százalék körüli az országos részvételhez képest. Voltaképp a magyarok által jelentősebb arányban lakott megyék mindegyikében kisebb a szavazási kedv az országosnál. A legkisebb arányban Kovászna és Szatmár megyében adták le voksukat a polgárok. „Ez a lemaradás jelentős, de behozható. Ezért arra kérjük a magyar választókat, a külföldön élőket is, hogy biztassák szavazásra az ismerőseiket, barátaikat is. Mutassuk meg, hogy a magyar közösséggel számolni kell Romániában” – nyilatkozta Hegedüs Csilla.

13:10

Vasárnap 12.35-ig a levélszavazatokkal együtt már több mint 385 ezer külföldön élő román állampolgár adta le a szavazatát az elnökválasztás első fordulójában. Ezzel megdőlt a külföldön leadott szavazatok rekordja, amit az idei EP-választásokon jegyeztek. Akkor összesen 384 943 román állampolgár szavazott az ország határain kívül. Az öt évvel ezelőtti elnökválasztás második fordulójában 379 116 külföldön élő román állampolgár élt szavazati jogával. Az idei államfőválasztás újdonsága, hogy külföldön már péntek óta lehet voksolni. (g4media.ro)

12:42

Dan Barna, az USR-PLUS államfőjelöltje nyerte az elnökválasztás első fordulóját Új-Zélandban, az első országban, ahol lezárult a szavazás. A pártszövetség párhuzamos szavazatszámlása szerint jelöltjük a voksok 47,6 százalékát szerezte meg. Klaus Johannis államfő 27,2 százalékot, a PSD jelöltje, Viorica Dăncilă 5,2 százalékot, a Pro Románia és az ALDE által támogatott Mircea Diaconu 4,4 százalékot kapott – írja a g4media.ro.

12:13

A Központi Választási Iroda vasárnap 12 órás adatai szerint Szatmár megyében volt a legalacsonyabb a részvétel az elnökválasztás első fordulójában. Az országos részvételi arány 15,82 százalékos volt, valamivel nagyobb, mint ugyaneddig az időpontig az EP-választásokon (15,06 százalék).

Az adatok szerint Szatmár megyében a választópolgárok 11,04 százaléka szavazott 12 óráig. Kovászna  megyében 11,21, Máramaros megyében 12,31, Hargita megyében 12,56  százalékos volt a részvétel eddig az időpontig. Országosan Ilfov, Constanța, Teleorman, Brassó és Argeș megyében mentek el a legnagyobb arányban szavazni.












Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X