RMDSZ-becslés: 19 óráig a magyarok 7,7 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni


-A A+

Az RMDSZ becslései szerint a vasárnap 19 órakor is elmaradt a magyar részvétel az országos átlagtól az elnökválasztás első fordulójában.

A Központi Választási Iroda (BEC) 19 órás jelentése alapján az országos részvétel 45,1 százalékos volt, alacsonyabb, mint az a 2014-es elnökválasztás első fordulójában (48,9) százalék, de magasabb, mint az idei EP-választásokon (44,5 százalék). Az RMDSZ becslése szerint a magyarok részvétele 41,6 százalékos volt ebben az órában. Ez 7,7 százalékos lemaradást jelent az országos átlaghoz képest – ismertette az adatok Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ szóvivője elmondta, továbbra is az országosnál jóval alacsonyabb a választási részvétel a nagy arányban magyarok lakta régiókban, Kovászna, Hargita és Maros megyében. Alacsony választási kedv jellemzi Csíkszereda kivételével a magyarok lakta nagyobb városokat is.

„Még van idő urnazárásig, ne dőljünk hátra. Mutassuk meg a közösségünk erejét, mutassuk meg, hogy ebben az országban velünk számolni kell. Menjenek el szavazni, és biztassák erre barátaikat, ismerőseiket is” – üzente a magyar választóknak Hegedüs Csilla.








EZT OLVASTA MÁR?

X