Lapértesülés: kedden távozik a PSD éléről Viorica Dăncilă


-A A+

Bukaresti sajtóértesülések szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezető politikusainak egy csoportja meggyőzte az elnökválasztáson megalázó vereséget elszenvedő Viorica Dăncilát, hogy önként távozzon a párt éléről. A volt kormányfő a PSD országos végrehajtó bizottságának keddi ülésén jelenti be lemondását, amiért cserébe 2020-tól parlamenti mandátumot és a nőszervezet elnöki posztját ígérték párttársai.

Hotnews információi szerint a PSD vezetését ideiglenesen Marcel Ciolacu képviselőházi elnök venné át. Ő áll egyébként annak a csoportosulásnak az élén is, amely rábírta Dăncilát a lemondásra. A PSD több megyei szervezetének vezetője hétfő este Ciolacu parlamenti irodájában tanácskozott a párt jövőjéről, a tisztújító kongresszus időpontjáról. Köztük van Marian Oprișan (Vrancea), Aladin Georgescu (Mehedinți), Paul Stănescu (Olt), Niculae Bădălau (Giurgiu), Claudiu Manda (Dolj).

Marcel Ciolacu a Facebook-oldalán megerősítette, hogy hétfőn délután találkozott a PSD elnökével és bukott államfőjelöltjével. De erről csak annyit közölt: tájékoztatta Viorica Dăncilát arról, hogy a megyei szervezeti vezetőkkel tárgyalni készült a választási eredményekről. „Le szeretném szögezni, hogy ez egy nyugodt hangnemű, termékeny találkozó volt" – írta a képviselőház elnöke.

Mint ismert, a PSD minden eddigi legsúlyosabb elnökválasztási vereségét szenvedte el vasárnap a második fordulóban. Államfőjelöltjük, Viorica Dăncilă pártelnök a szavazatoknak mindössze egyharmadát szerezte meg Klaus Johanisszal szemben. Viorica Dăncilă egy héttel az első elnökválasztási forduló előtt miniszterelnökként is megbukott, a PSD pedig nagyon gyengén szerepelt a tavaszi EP-választásokon is.

(Címlapfotó forrása: a PSD Facebook-oldala)








EZT OLVASTA MÁR?

X