Rendőrök és kormányhivatalnokok falaztak a fegyverviselési engedélyt kijátszóknak


-A A+

Csütörtökön lemondott tisztségéről Matei Lupu Krassó-Szörény megyei prefektus, akit egy korrupciós ügyben szerdán hatósági felügyelet alá helyeztek, és megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.

A Krassó-Szörény megyei korrupcióellenes szolgálat értesítése nyomán szerdán több helyszínen is házkutatást tartott a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) több rendőrnél, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fizetség ellenében fegyvertartási engedélyt adtak több személynek, annak tudatában, hogy azok csak papíron vettek részt a törvény által ilyen esetekre előírt képzésen, majd tették le a kötelező vizsgát.

Emellett az ügyészek szerint a gyanúsítottak közbenjártak annak érdekében, hogy a nyomozás késleltetésével mentesítsenek a büntetőjogi felelősségre vonás alól fontos tisztséget betöltő személyeket, akik ellen a lőfegyverek és lőszerek rendjének be nem tartása miatt zajlott kivizsgálás.

Tíz személyt kísértek be kihallgatásra az ügyben, köztük a megyei rendőr-főkapitányság fegyverekkel és lőszerekkel foglalkozó szolgálatának vezetőjét, valamint Matei Lupu prefektust is.

Az ügyben szervezett bűnözői csoport létrehozása, a lőfegyverek és lőszerek rendjének be nem tartása, vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés, befolyás vásárlása, hivatali visszaélés, hivatalos okiratok meghamisítása, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás, hamisított okirat tudatos felhasználása, hamis tanúságtétel és titkos vagy nem nyilvános hivatali információk felfedésének gyanújával vizsgálódnak.

Marcel Vela belügyminiszter kijelentette, hogy a kormány pénteki ülésén mindenképpen leváltották volna a Krassó-Szörény megyei prefektust. „Ő is szerepelt azoknak a prefektusoknak a listáján, akiket pénteken meneszt a kormány" – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, minden ilyen jellegű „takarítási akció" folytatódni fog, hogy a belügyminisztérium és a közigazgatás „visszakerüljön az őt megillető helyre".
EZT OLVASTA MÁR?

X