Felelősséget vállalt a kormány a költségvetési törvényért és a 114-es kormányrendelet módosításaiért


-A A+

 

A parlament előtti felelősségvállalással fogadta el a 2020-as költségvetési törvényt, a jövő évi társadalombiztosítás költségvetésének törvényét és a „kapzsisági adóként” elhíresült 114-es kormányrendelet módosításait a kormány hétfőn délután. A PSD az alkotmánybírósághoz fordul.

Az eljárás kiiktatja a parlamenti vitát az államháztartást meghatározó jogszabályokról: a kormányzati felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament.

A jövő évi költségvetés megtervezésénél a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 3 százalékos inflációval, 3 százalékos munkanélküliségi rátával, és a GDP 3,6 százalékára rúgó, 40 milliárd lejt meghaladó államháztartási hiánnyal számolt.

Ludovic Orban miniszterelnök bejelentette, a társadalombiztosítási költségvetés törvényének megalkotásakor figyelembe vették a hatályban lévő nyugdíjtörvényt, és a tervezet alapján biztosított a nyugdíjemeléshez szükséges összeg (az idei augusztusihoz képest mintegy 40 százalékkal nő jövő szeptemberig a nyugdíj).

Hozzátette: elfogadták azt a módosító javaslatot, amely értelmében a román posta útján történő átutalási jutalék 1 százalékról 1,1 százalékra nő.

Az Orban-kabinet továbbra is a GDP 2 százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra, és 2020-ban – amikor önkormányzati és parlamenti választások is lesznek – az előző szociáldemokrata kormányzat által betervezett és törvénybe iktatott nyugdíj- és béremeléseket is végre akarja hajtani.

A kormány jövő évben az ideinél 7 százalékkal nagyobb minimálbért vezetett be, de a kiadások mérséklése érdekében a jelenlegi szinten tervezte befagyasztani azokat a juttatásokat, amelyeket eddig a minimálbér alapján számítottak ki. A parlament hétfői ülésén Ludovic Orban miniszterelnök közölte, hogy egyelőre letett a pótlékok befagyasztásáról. A hétfőn bejelentett kormányzati felelősségvállalás egyebek mellett megtiltja, hogy nyugdíjat és állami fizetést is kapjanak egyszerre a közintézményekben visszafoglalkoztatott nyugdíjasok.

Az előző, szociáldemokrata kormány által idén bevezetett „kapzsisági" (2018/114-es számú) rendeletet módosító – szintén parlamenti vita nélkül hatályba léptetendő – jogszabály viszont költségvetési bevételektől fosztja meg Romániát, de az Orban-kormány szerint az ország alapvető érdeke, hogy vállalkozóbarát gazdasági környezetet teremtsen és ne riassza el a befektetőket.

A módosítás egyebek mellett eltörli az energetikai cégekre kivetett, az üzleti forgalom 2 százalékának megfelelő adót, a távközlési cégekre kivetett 3 százalékos adót, a „kapzsisági illetéknek" nevezett 0,4 százalékos bankadót és a kötelező a magánnyugdíj-járulékokat kezelő alapok törzstőke-emelési kötelezettségét.

Romániában még nem volt példa rá, hogy a büdzsét kormányzati felelősségvállalással, parlamenti vita nélkül emeljék törvényerőre. Mégsem valószínű, hogy a módszert kifogásoló szociáldemokrata ellenzék a rendelkezésére álló három napban, a karácsonyi ünnepek időszakában bizalmatlansági indítvánnyal próbálja meggátolni a költségvetési törvénycsomag hatályba lépését.

A PSD az alkotmánybírósághoz fordul

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megtámadja az alkotmánybíróságon az Orban-kormány által megvalósított harmadik költségvetés-kiigazítást – jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu, a párt ügyvivő elnöke.

„A lehető legrövidebb időn belül megtesszük. Két nap alatt elkészül. Karácsony után, azt hiszem, 27-én el is küldjük” – jelentette ki a PSD végrehajtó bizottságának ülése után.

Rámutatott, a kormány törvénytelenséget követett el, amikor három költségvetés-kiigazítást hajtott végre, és ebből kettőt 60 nap leforgása alatt. Mint mondta: nem a költségvetési törvény előzetes normakontrollját kérik, mert nem szándékuk, hogy meggátolják hatályba lépését. A házelnök szerint a kormány „a törvényhozási hatáskör elbitorlásával" alkotmányos konfliktusba került a parlamenttel, az óvás célja pedig szerinte az, hogy Románia egyetlen kormánya se léptethesse hatályba a költségvetési törvényt a jövőben a parlament megkerülésével.

Ciolacu azt is elmondta, hogy ha a többi parlamenti párt körében partnereket találnak egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához, akkor megpbálkoznak a kormány megbuktatásával.
EZT OLVASTA MÁR?

X