Szakszervezeti vezetők foglaltak állást a székelyföldi autonómiatervezet ügyében


-A A+

Mircea Dogaru, a rendelkezési állományhoz tartozó katonai személyzet szakszervezeti vezetője, illetve Rodrigo Gabriel Maxim, a romániai vasúti szállítók szakszervezetének elnöke arra figyelmeztette hétfőn levélben a két parlamenti házelnököt, Marcel Ciolacut és Teodor Meleşcanut, hogy a Székelyföld autonomiájáról szóló törvénytervezet nyilvánvaló módon megszegi az alkotmányt és Románia NATO-, illetve és Európai Uniós csatlakozásakor tett vállalásait.

A két szakszervezeti bizalmi arra regált, hogy 2019. december 18-án Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt, akik az RMDSZ színeiben nyertek képviselői mandátumot, benyújtottak a parlamentbe egy törvénytervezetet, amelyben jogi személyiséggel bíró autonóm régió státuszt kérnek Székelyföldnek.

A levél aláírói "aggoddalommal' hívják fel a két házelnök figyelmét arra, hogy az autonómiastatútum 'egészében' ellentmond az alkotmánynak és Románia NATO- és Európai Uniós csatlakozási feltételeinek. A két szakszervezeti vezető szerint a statútum az alkotmány tizennyolc cikkelyét szegi meg, köztük az elsőt, amely Romániát 'nemzeti, szuverén és független, egységes és oszthatatlan' államként határozza meg, és a harmadikat, amelynek értelmében "közigazgatási szempontból Románia községekből, városokból és megyékből" áll.

Az aláírók felszólítják a két házelnököt, hogy 'az etnikai szegregáció létrehozását célzó, esetleg fegyveres szecesszionista törekvés természetes elutasításán túl' további alkotmányos intézkedéseket is foganatosítson a két képviselő ellen.








EZT OLVASTA MÁR?

X