Február derekán léphet életbe a 114-es rendelet januári módosítása


-A A+

A szenátus február 12-én vitatja meg a kormány 2020/1-es sürgősségi rendelete elfogadására vonatkozó jogszabálytervezetet, amely a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos előírásainak módosítja. Erről a hétfői rendkívüli parlamenti ülésszakon döntöttek.

A Teodor Meleşcanu házelnök által vezetett ülés 5 percnél kevesebbet tartott, a teremben körülbelül 20 szenátor volt jelen, a napirenden egyetlen pont szerepelt. Meleşcanu tájékoztatta a résztvevőket, hogy a bizottság benyújtotta a kormány 2020/1-es sürgősségi rendelete elfogadására vonatkozó jogszabálytervezetet. A szakbizottságnak február 11-ig kell elküldenie a szenátusnak a véleményezést. A törvénytervezetet február 12-én bocsátják vitára a szenátusban – közölte Meleşcanu.

A kormány január 6-án fogadta el sürgősségi rendelettel a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos előírásainak módosítását a költségvetési törvény megfelelő alkalmazásának lehetővé tétele érdekében.

A sürgősségi rendelet előírja többek között a közméltóságok járandóságának és a büntetőpont mértékének a befagyasztását (ezek értéke nem nő a minimálbér növekedése nyomán, hanem a 2019. decemberi szinten marad), illetve a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyei tanácselnököknek és alelnököknek különnyugdíjat biztosító törvény gyakorlatba ültetésének elhalasztását 2021. január elsejéig. A közintézmények alkalmazottainak járó pótlékok értéke szintén a decemberi szinten marad.

Az alkotmány 115-ös cikkelyének értelmében egy sürgősségi rendelet csak azt követően lép hatályba, hogy sürgősségi eljárással vita alá bocsátják az illetékes házban, ez esetben a szenátusban, és megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Amennyiben a törvényhozók épp parlamenti vakáción vannak, rendkívüli ülésszakot kell összehívni a rendelet benyújtásától számított öt napon belül.
EZT OLVASTA MÁR?

X