Klaus Johannis: az antiszemitizmus visszatérésének veszélye nem múlt el


-A A+

Románia fontos lépéseket tett az utóbbi időben a holokauszt borzalmainak tudatosítása érdekében, de az idegengyűlölet és antiszemitizmus visszatérésének veszélye nem múlt el - hangoztatta Klaus Johannis román államfő hétfőn a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából rendezett bukaresti megemlékezésen.

Rámutatott: Bukarestben tavaly holokausztmúzeumot alapítottak, a romániai oktatásban kiemelt figyelmet szentelnek a holokausztnak, javult az antiszemitizmus visszaszorítását célzó jogszabályi keret. Ugyanakkor zsidó temetőket dúlnak fel az országban, közéleti szereplők hirdetik egyes fajok felsőbbrendűségét, relativizálni próbálják a holokauszt borzalmait és a román történelem "gyűlöletes bűnöseit" dicsőítik - figyelmeztetett az államfő.

Johannis szerint Európa sem gyógyult még ki az antiszemitizmusból 75 évvel az auschwitzi haláltábor felszabadítása után: saját kudarcaikat bűnbakgyártással leplezni próbáló politikai vezetők hangolnak a bevándorlók, romák vagy zsidók ellen.

Az antiszemitizmus és idegengyűlölet újbóli "szárba szökkenését" meg kell akadályozni: toleranciára neveléssel, a másság elfogadásának és tiszteletének hirdetésével kell megvédeni a jogállamiságot, demokráciát és egyéni szabadságjogokat - hangoztatta a román elnök.

Klaus Johannis a román kulturális érdemrenddel tüntette ki a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségét, az Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézetet és az Észak-Erdélyi Holokauszt Emlékmúzeumát, és emlékérmet adományozott a roma holokauszt három túlélőjének. Az államfő felidézte: 1942-ben 25 ezer romát, köztük sok nőt és gyereket deportáltak Transznisztriába, közülük 11 ezren haltak meg a hideg, az éhség és egészségügyi ellátás hiánya miatt.








EZT OLVASTA MÁR?

X