Az Orban-kormány bukását jelentheti Victor Ponta bejelentése


-A A+

A Pro Románia párt elnöke, Victor Ponta kedden bejelentette, hogy megszavazza a bizalmatlansági indítványt, és várhatóan hasonlóan jár el pártja többi képviselője és szenátora is. Ez azt jelenti, hogy megvan az Orban-kormány megbuktatáshoz szükséges parlamenti többség.

A parlamentben kedden délben kezdődik a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája, amely a szavazással ér véget. A kormány megbuktatásához legkevesebb 233 szavazatra van szükség.

A PSD-nek és a bizalmatlansági indítványt támogató RMDSZ-nek együtt „papíron” 234 szavazata van, tehát már ez is elegendő lenne az Orban-kabinet menesztéséhez, de ehhez a két alakulatnak az összes képviselőjét és szenátorát mozgósítania kell. Ha többen közülük hiányoznak vagy az indítvány ellen szavaznak, a kormány talpon marad.

Victor Ponta bejelentésével azonban „papíron” 234-ről 261-re nőhet a bizalmatlansági indítványt támogató honatyák száma, mert a Pro Romániának 27 képviselője és szenátora van. A volt miniszterelnök azt mondta: a párt képviselői és szenátorai a lelkiismeretük szerint szavaznak majd kedden délután, de szerinte legtöbben támogatni fogják a kormány bukását.








EZT OLVASTA MÁR?

X